Mausoleum der Freiherren von Klingerstorff

Mauzoleum svobodných pánů z Klingerstorffu, památka na rodinnou tragédii a současně místo výborného výhledu do údolí Dyje


Vysoko nad hradem Kollmitz a taktéž vysoko nad hladinou řeky Thaya (Dyje) stojí na skále mauzoleum rodiny Klinger von Klingerstorff, které je jednak historickou památkou a jednak památkou na milostný trojúhelník, přestřelku a sebevraždu. 

Zápletku hodnou bulváru (kdyby ovšem r. 1926 vycházel) začala Sybilla Klinger, manželka Huga Klinger Klingerstorfa, kterému patřil hrad Kollmitz počátkem 20. století. Zamilovala se do ruského přistěhovalce a pianisty, o deset let mladšího Cyrila Orlova. Hugo se utkal s Cyrilem, následovala 2.6.1926 přestřelka mezi oběma muži v lese v blízkosti hradu Raabs an der Thaya. Oba muži byli zraněni, Cyril vážně. Sybilla se den poté zastřelila, Cyril zemřel na následky zranění 15. 6. 1926. Baron Hugo ženě odpustil a postavil jí krásné mauzoleum - později zde byly pohřbeny i děti. Baron Hugo umírá až v roce 1941.

Mauzoleum není veřejnosti přístupné, obhlédnout jej můžete jen zvně. Chmurnou atmosféru události i stavby poněkud pozdvihuje skutečnost, že je odsud vynikající výhled do údolí Thaya. Krásně je vidět hrad Kollmitz (nad údolím trčí k nebi větrné elektrárny, které dojem ruší), opačným směrem po proudu se v nivě řeky rozložil hezký mlýn. 

Podle:

http://alena.ilcik.cz/1206-podyji.php, 25. 8. 2017

http://kollmitz.at/Ruine_Kollmitz/raabs_klingertragoedie.htm, 25. 8. 2017



Umístění

GPS souřadnice

48°49'42.963"N, 15°32'12.380"E

Adresa

Kollmitzdörfl
Raabs an der Thaya 3820

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kollmitzdörfl
Nadmořská výška
500 m.n.m.
Základní číselné údaje
Mauzoleum se váže k události z r. 1926.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Zissersdorf na trati Retz - Drosendorf. Na trati je ale jen omezený příležitostný provoz historického vlaku Reblaus express. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Doporučujeme příjezd autem.

Příjezd osobním autem, parkování

K hradu i k České zdi vede velice úzká strmě stoupající silnice od jihu ze vsi Kollmitzgraben a od severu lesní cesta sjízdná pro auta ze vsi Kollmitzdorfl. Před první bránou hradu Kollmitz může parkovat jen velmi omezené množství vozů, jinak musíte zůstat s autem dole ve vsi u řeky. Ani zde však mnoho místa není. Malé parkoviště se nachází při příjezdu od severu před bránou Böhmische Mauer. Mauzoleum je na rozdíl od hradu a České zdi mimo cesty sjízdné pro auta.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jen ve vsi Kollmitzgraben dole u řeky anebo severně od hradu ve vsi Kollmitzdorfl. 

Přístup pěšky

Od první brány hradu Kollmitz jděte lesní cestou šikmo vzhůru asi 300 m a za Českou zdí jděte po značené cestě vzhůru vpravo. Celkem od hradu asi 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příjezd autem a přístup pro pěší. Lesní cesta Kollmitzdorfl - Kollmitzgraben je sjízdná jen pro horská kola a má směrem od Dyje velmi strmé stoupání. K mauzoleu lze nejlépe přijet na horském kole z Kollmitzdorflu po lesních cestách, od hradu lze přijet také, ale kolo je nutné často tlačit.

Poznámky pro vozíčkáře

Mauzoleum není pro vozíčkáře dostupné.

Rady a tipy

Mezi zříceninou hradu Kollmitz a mauzoleem je několik dalších krásných vyhlídkových míst nad řekou Thaya. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu