Zřícenina hradu Gaber

Zbytky zdí a příkopů v údolí Gaberbachu, přítoku řeky Thaya poblíž česko-rakouské hranice u Drosendorfu


Poblíž česko-rakouských hranic v lese nedaleko vesnice Unterthürnau můžete najít zříceninu hradu či tvrze Gaber, která je natolik málo známá, že se neobjevuje na téměř žádné mapě a pokud ano, tak beze jména. 

Zřícenina zaujímá nevelký prostor nad roklí při potoku Gaberbach (Javorka) mezi vesnicemi Nonndorf, Luden a Autendorf. 

Tvrz (či hrad?) byla postavena někdy na přelomu 13. a 14. století na území drosendorfského panství, patrně u stezky, která vedla z Drosendorfu přes Autendorf a Luden do Rancířova. Roku 1309 a 1327 je tu písemně připomínán Bernhard či Wernhard z Gaberu. Jeho potomek Jiří v dějinách vystupuje jako přítel pánů z Eibensteina roku 1375 a pak ještě roku 1405, kdy dle zápisu předal drosendorfskému kostelu desátky. Stalo se tak v nedalekém Oberthürnau a přítomen byl též Vilém z Eibensteina, jeho švagr.  

Tehdy hrad zaujímal čtvercový půdorys o dělce strany asi 30 m, vymezoval jej široký obezděný příkop, před kterým byl na severu a východě postaven poměrně rozlehlý hrazený hospodářský dvůr. Do se vjíždělo od východu, obranná věž byla nejspíše postavena na severu. V místě, které bylo patrně nejlépe chráněno, tj. na jihozápadě, nejspíše stával palác. V jižním rohu k němu přiléhala krásná hradní kaple, která je nejzachovalejší částí dnešní zříceniny. 

Hradní pán Jiří (nelze s jistotou říci, který Jiří) prováděl v době před husitskými válkami záškodnickou a loupežnou činnost. Jak lze vyčíst z jihlavské a rožmberské popravčí knihy na  „Kobr” či „Gobr” dopravovali loupežníci kořist získanou na statcích pánů z Hradce, v moravských městech či na pozemcích pánů z Hardeggu. 

V následných válkách hrad značně utrpěl a dědictvím přechází na chudnoucí rod pánů z Eibensteina. V l. 1496–1498 prodal Bernard z Eibensteina pozemky okolo hradu městu Drosendorf. Po vymření rodu  Eibensteinů získali stavbu roku 1543 Schneckenreithové.

Poslední údaj z roku 1551 dokládá, že Markéta, vdova po Erasmovi Schneckenreithovi z Horního Hevlína (Ober-Höflein), prodává již pustou tvrz Gaber  sousední obci Luden.

Přístup ke zřícenině je možný po polních a lesních cestách. Přímo na hradě ale půjdete hustým porostem a poněkud komplikovaným terénem. Téměř jistě ale na zřícenině budete sami. 

Podle:



Umístění

GPS souřadnice

48°52'46.531"N, 15°34'57.772"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
450 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší město Drosendorf je konečnou stanicí na trati z Retzu. Jezdí tu příležitostné vlaky pod názvem Reblaus express.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližších vesnic nejezdí autobusy a česká linka 816 ze Znojma má zastávky ve Vratěníně a pak až v Drosendorfu Altstadtu. Doporučujeme tedy dopravu autem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme ponechat auto ve vesnici Unterthürnau (poblíž hraničního přechodu, kde na české straně je obec Vratěnín) na ploše u potoka. Vede tudy modrá turistická značka. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus v Unterthürnau nezaparkuje. Je tu málo místa. Pokud se opravdu zájezd nadšenců vydá na Gaber, pak doporučujeme, aby cestující vystoupili v Unterthürnau a řidič odjel parkovat na odstavnou plochu u státní hranice. Cíl "přechodu" může být v Autendorfu. 

Přístup pěšky

Z Unterthürnau vede do údolí zpočátku modrá značka. Bez ohledu na její průběh jděte osou údolí (několik brodů) a pak po lesní cestě doleva. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesta z Unterthürnau je sjízdná na horském kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Přístupové lesní cesty jsou pro vozíčkáře nesjízdné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu