Vyhlídka nad nádražím v Bílovicích nad Svitavou

Pěkné místo nad říčním údolím


Východně od Bílovic nad Svitavou místní rozsáhlé lesy nabízejí velké množství možností na výlety. Krajina je navíc silně poznamenána osobností Rudolfa Těsnohlídka a jeho nálezu Lidušky, téměř zmrzlé dívky, která ho inspirovala k založení Dětského domova Dagmar a tradice vánočních stromů na brněnském náměstí Svobody. Návštěvníci většinou putují po značených trasách. Přitom stačí mnohde jen odbočit do lesa na jinou cestu, davy "zmizí" a o překvapení nemusí být nouze. 

Při tomto vědomí se můžete vydat na velmi zajímavou vyhlídku nad bílovickým nádražím na levém břehu Svitavy. Uvidíte nejen koleje s dopravním terminálem pro autobusy i auta, ale i větší část zástavby Bílovic. Zvlášť zajímavé jsou tu pohledy při západu slunce. 

Na vyhlídce byla r. 2021 otevřena rozhledna Liduška, o níž napíšeme text, až ji osobně s redakcí navštívíme. 


Umístění

GPS souřadnice

49°14'34.075"N, 16°40'35.677"E

Adresa

Bílovice nad Svitavou 664 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Bílovice nad Svitavou
Nadmořská výška
295 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Do železniční zastávky Bílovice nad Svitavou lze přijet po železniční trati č. 260 buď od jihu z Brna nebo od severu od Blanska. Rychlíky v Bílovicích nezastavují.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Bílovic zajíždějí některé spoje autobusové linky č. 75 z Brna-Staré Osady, většina však končí v Obřanech. Zastávka v centru, kde doporučujeme vystoupit, se jmenuje Bílovice nad Svitavou, náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkoviště pro osobní auta je v Bílovicích přímo v centru obce naproti obchodnímu domu. Pokud nebudete mít štěstí na místo, jeďte ulicí k nádraží, tam lze místo pro parkování nalézt. Do začátku údolí nad sokolovnou, kde se nachází Liduščin pomník, sice není zákaz vjezdu, ale místo na parkování tam téměř není.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště pro autobusy v Bílovicích nad Svitavou není. Je možno parkovat u sokolovny, ale pozor - velmi vysoké typy autobusů se nevejdou pod železniční podjezd (v. 3,8 m).

Přístup pěšky

Jděte od Liduščina pomníku lesní cestou vzhůru a po 650 m dojdete k vyhlídce. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz příchod pro pěší. Vezměte si horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu