Velkopřevorský mlýn v Praze

Romantika na Čertovce


Velkopřevorský mlýn (též Štěpánovský či Maltézský mlýn), stojí v Praze na levém břehu Vltavy u náhonu zvaného Čertovka. 

Založili ho johanité za vlády Vladislava I. (12. stol.) současně se vznikem kostela a kláštera Matky Boží (pod řetězem). Budova byla několikrát stavebně upravována, r. 1598 byl přestavěna  v renesančním slohu, ještě později částečně upravena barokně. Je to její dnešní podoba. Od r. 1588 s mlýnem disponovala obec Malá Strana, která jej pronajímala. V l. 1711-1807 jej opět vlastnili johanité. R. 1890 mlýn postihla povodeň, r. 1938 požár (tehdy byl majitel p. Šebek, shořela mj. polovina vodního kola). Po požáru p. Šebek ve mlýně zřídil čistírnu peří, ale na pohon použil opravenou technologii i opravené kolo. Po roce 1950 bylo ve mlýně skladiště Kovomatu a pak tu sídlil vodácký oddíl Tesly Žižkov. Mlýn byl o všech živelných katastrofách vždy znovu opraven, jeho kolo (již několikátá kopie, tu poslední vyrobil v 90. letech 20. století František Mikyška z Kojetína) tvoří hlavní součást romantického zákoutí na Čertovce, ale dnes (r. 2019) není využit.

Přehled majitelů si dovolujeme citovat podle webu mlyny.cz

1400 - johanitský konvent, 1526 -  mlynář Štěpán, 1588 - Malostranská obec, 1711 - johanitský konvent, 1930 - Otakar Šebek, po r. 1950 - Kovomat a vodácký oddíl Tesly Žižkov.

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Velkopřevorský_mlýn, 3. 8. 2019

http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/377-velkoprevorsky-mlyn, 3. 8. 2019


Umístění

GPS souřadnice

50°5'10.585"N, 14°24'26.968"E

Adresa

Hroznová 3
Praha 1 - Malá Strana
Praha 118 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Malá Strana
Nadmořská výška
186 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží nebo Praha Smíchov, kde přestupte na metro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Malostranská (linka A). Tramvaje jezdí ještě blíže. Spojení hledejte do zastávky Hellichova nebo Malostranské náměstí

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Odbočte z Karlova mostu po schodech na stranu proti proudu Vltavy na ostrov Kampa a mlýn brzy najdete. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na Kampě sice není zákaz vjezdu kol, ale doporučujeme dávat pozor na obrovské množství chodců nebo sem radši na kole nejezdit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mlýn si zvně můžete prohlédnout hned z několika míst. Nejrozumnější přístup je z ulice Lázeňské. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu