Výhled Velký kačer

Famózní podívaná nad řekou Jihlavou


Výhled (nebo vyhlídka) Velký kačer je jednou ze série překrásných zastavení ve skalách při červené značce mezi táborem pod Templštejnem a Mohelnem. Červená značka zde směrem od Mohelna kopíruje levou hranu břehu řeky Jihlavy vysoko nade dnem údolí. Stačí kousek odbočit z hlavní stezky (cesta k vyhlídce není značena) a před vámi se rozevře panorama zhruba pětikilometrového úseku řeky ve 140 m hloubky. Jsou mj. vidět lesy a louky v údolí a na svazích, chladicí věže jaderné elektrárny Dukovany a skalní stráně u zříceniny hradu Templštejn

Na vyhlídce nejsou instalována žádná zábradlí ani podobné prvky. Dbejte osobní bezpečnosti. 


Umístění

GPS souřadnice

49°6'6.329"N, 16°14'45.264"E

Adresa

Lhánice 675 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lhánice
Nadmořská výška
366 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Velká skála

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Ivančice (konečná stanice na odbočné trati z Moravských Bránic). Odtud pokračujte pěšky nebo autobusem. Pro jízdu z Brna zvolte vlak na trati Brno - Jihlava a vystupte v železniční stanici Tetčice, odkud dále pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkých Biskoupek nebo Lhánic jezdí na trase Rosice - Tetčice, žst. - Ivančice, nám. - Oslavany - Mohelno autobus č. 423. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto je možno nejlépe zaparkovat v jihozápadní části obce Biskoupky nebo jeďte od Ivančic údolím řeky Jihlavy úzkou silničkou až do tábora pod Templštejnem. Silnička v závěru překračuje řeku a nemá asfalt.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v jihozápadní části obce Biskoupky. Do tábora pod Templštejnem od Ivančic autobus nedojede kvůli špatnému stavu komunikace. Vůz musíte nechat u 2 km vzdáleného lomu. 

Přístup pěšky

Z Biskoupek: jděte z jihozápadní části obce polní cestou (též cyklotrasa 403A), která mírně stoupá k Biskoupskému kopci. V časném létě tu zrají chutné divoké višně. U informačních cedulí o Biskoupském kopci přejděte na žlutou značku, jděte po ní s kopce k jihozápadu a nakonec se dejte vpravo k severozápadu po červené. Celkem asi 3,7 km, ale podle azimutu (nikoli po značkách, ale terénem) je trasa kratší. 

Od tábora v údolí Jihlavy: stoupejte po červené značce (zpočátku též cyklotrasa 403 A) směrem na sever asi 2 km. 

Ze Lhánic: jděte polní cestou na jihovýchod a po 1 km v lese přejděte na červenou značku kopírující levý břeh řeky Jihlavy. Celkem asi 2 km. 

Doporučujeme projít si celou červeně značenou trasu mezi hrází v.n. Mohelno a Ivančicemi cca 22 km nebo alespoň mezi hrází a obcí Biskoupky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je nejlepší příjezd ze Lhánic, viz trasa pro pěší. Červená značka mezi hrází v.n. Mohelno a táborem pod Templštejnem není vhodná pro kola. Když už, berte horská kola a počítejte s občasnými nesjízdnými úseky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu