Výhled z úbočí Koní hory

Hezká podívaná na Vysočině u Skřinářova


Na Vysočině existuje několik typů reliéfů. Obecně lze říci, že na okrajích tohoto horopisného celku je reliéf velmi členitý, ve středu (tj. v okolí Křižanova, Žďáru nad Sázavou atd.) moc členitá krajina není. Důvodem je poloha vyzdvižené kry (či souboru ker), které byly podobně jako kry na rybníce horotvornými pochody vyzdviženy do vyšších nadmořských výšek, ale rovný povrch jim zůstal. Z tohoto důvodu se ploché krajině v okolí Křižanova poměrně obtížně hledají místa s dalekými výhledy. Úbočí Koní hory je výjimkou. 

Severně od vesnice Skřinářov se můžete od okraje lesa zahledět do krajiny západním a jižním směrem, zejména do okolí Velké Bíteše. 

Hřbet Koní hory a blízké Svaté hory navštěvují turisté, kteří hledají klid v lese, lesní plody nebo jdou za houbařskými úlovky. 


Umístění

GPS souřadnice

49°21'20.846"N, 16°10'2.045"E

Adresa

Skřinářov 594 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Skřinářov
Nadmořská výška
598 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Ořechov (trať Brno - Havlíčkův Brod). Také můžete použít zastávku Osová Bítýška

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Skřinářov jede autobusová linka Velká Bíteš - Křižanov, která ale jezdí jen několikrát denně a pouze v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Pokud chcete jít jen na popisovaný výhled, zanechte auto asi 700 m severně od okraje Skřinářova u výjezdu polní cesty. Moc místa tu ale není. Pokud si chcete udělat výlet po vícero zajímavostech zdejších lesů, pak zanechte auto u bývalé hájenky Na Rozích asi 2 km severně od Skřinářova. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud si chcete udělat výlet po vícero zajímavostech zdejších lesů, pak zanechte bus u bývalé hájenky Na Rozích asi 2 km severně od Skřinářova. Jinde parkovat nelze.

Přístup pěšky

Z Ořechova, žel. zast.: jděte k severovýchodu po červené značce. K popisovanému vyhlídkovému místu musíte ze značené trasy odbočit. Asi 1,1 km od okraje zástavby Ořechova lesní cesta vyúsťuje na lesní asfaltku a pokračuje doleva. Vy se dejte doprava. Po 1,7 km chůze lesní asfaltkou dojdete k popisovanému místu. 

Z Osové Bítýšky, žel. zast.: jděte na silniční most, pak po silnici směr Ořechov, ale hned odbočte na silnici do Skřinářova. Asi 700 m severně od Skřinářova odbočte u okraje lesa doleva na polní cestu. Nejlepší výhled je od místa, kde se polní cesta mění na lesní asfaltku. 

Příjezd na kole, parkování kol

     Všechny popisované přístupové cesty jsou sjízdné pro horské kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

     Popisované vyhlídkové místo není pro vozíčkáře přístupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu