Anglica

Událost z prusko-rakouské války roku 1866 a pak nesprávné pojmenování místa nedaleko Skřinářova


Při prusko-rakouské válce r. 1866 po bitvě u Hradce Králové postupovala pruská armáda do vnitrozemí rakouské monarchie. Při cestě na Moravu se jeden z oddílů pruské pěchoty utábořil u dnešního Skřinářova v lese. Místní děti se vojáků nebály a chodily do lesa mezi ně trhat jahody. Paradoxně se cítily bezpečně, protože panští hajní si na vojáky netroufli a tudíž ani děti z lesa při trhání "zakázaného ovoce" nevyháněli. 

Zvláštní idylka by mohla pokračovat několik dní, ale jednoho dne od Heřmanova přijížděli k pruskému ležení dragouni v neznámých uniformách. Děti utekly. Strhla se šarvátka, při níž většina dragounů padla. Patřili pravděpodobně ke spojencům Rakušanů, mohli to být Sasové. Místní vesničané byli najati k pohřbívání padlých. Podle uniforem si mysleli, že pohřbívají Angličany a od té doby zdejší les nazývají Anglica

V lese událost z roku 1866 nepřipomíná již vůbec nic, jen naši lesáci nerespektují přírodní zákony a zasázeli zde smrky do řad - jako kdyby řadili vojáky do pochodových formací. 

Podle:

http://www.skrinarov.wbs.cz/Naucna-stezka-_Svata-Hora_.html, 30. 9. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°21'52.894"N, 16°11'8.555"E

Adresa

Skřinářov 594 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Skřinářov
Nadmořská výška
564 m.n.m.
Základní číselné údaje
V lese Anglica si připomínáme událost z roku 1866.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je Osová Bítýška na trati Brno - Havlíčkův Brod. Naučná stezka začíná v žel. zast. Ořechov. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Skřinářov jede autobusová linka Velká Bíteš - Křižanov, která ale jezdí jen několikrát denně a pouze v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

U bývalé hájenky Na Rozích lze nechat auto. Příjezd je po lesní asfaltce, odbočte ze silnice Skřinářov - Heřmanov. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pokud si chcete udělat výlet po vícero zajímavostech zdejších lesů, pak zanechte bus u bývalé hájenky Na Rozích asi 2 km severně od Skřinářova. Viz příjezd autem. Jinde parkovat nelze.

Přístup pěšky

Z Osové Bítýšky, žel. zast.: jděte na silniční most, pak po silnici směr Ořechov, ale hned odbočte na silnici do Skřinářova. Pak pokračujte po silnici k severu a u zaniklého hrádku Rohy na křižovatce silnice a lesních asfaltek se dejte do lesa vpravo a pak po 400 m první lesní asfaltkou vlevo. Z osové Bítýšky, žel. zast. je to asi 6 km, ze Skřinářova 4 km a z křižovatky u zaniklého hrádku Rohy asi 1 km. Okolím lesa Anglica vede naučná stezka s velmi nespolehlivým značením. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lesní asfaltky v lese Anglica jsou velmi dobře sjízdné na všech typech kol. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lesní asfaltka od zaniklého hrádku Rohy lesem Anglica je dobře sjízdná pro vozíčkáře. Pro jistotu si vezměte doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu