Dvě pamětní desky v Pikovicích

Vzpomínka na stavbu Posázavské stezky a na utonulé voraře

Kontaktní informace


Poznámky

Osada s místním názvem Pikovice nemá vlastní katastrální území.

V Pikovicích při červené značce na začátku Posázavské stezky jsou do skály zasazené dvě pamětní desky. Větší připomíná budování stezky v l. 1914 - 24 Klubem československých turistů. Náklady na budování se uvádějí 230 000 Kč. 

Menší pamětní deska je památkou na utonulé voraře na řece Sázavě. Návštěvník se dozví, že deska byla poprvé instalována r. 1896, za nacistické okupace byla odstraněna, pak znovu osazena r. 1971 a obnovena r. 2013. 

Pak už se můžete vydat na jednu z nejstarších a nejkrásnějších značených turistických stezek v České republice. 


Umístění

GPS souřadnice

49°52'33.471"N, 14°26'32.285"E

Adresa

Hradištko 252 09

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hradištko pod Medníkem
Nadmořská výška
206 m.n.m.
Základní číselné údaje
Deska vzpomínající na utonulé voraře byla instalována poprvé r. 1896, u větší desky připomínající budování Posázavské stezky datum zhotovení a instalace neznáme.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do některé ze stanic nebo zastávek na Posázavském Pacifiku - trať Praha - Davle - Čerčany, nejlépe Petrov u Prahy nebo Kamenný Přívoz

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávky: Krňany, rozc. Třebsín na lince 438 Štěchovice - Benešov, Hradištko, Pikovice, most na lince 338 ze Smíchovského nádraží nebo kterákoli zastávka v Kamenném Přívoze či v Hostěradicích na lince 752 Benešov - Jílové u Prahy. Použitím vlaku a autobusu si můžete nakombinovat výlet, v němž nebude muset souhlasit výchozí a konečné místo. 

Příjezd osobním autem, parkování

Možnosti parkování jsou v Kamenném Přívoze u jezu na levém břehu Sázavy, v Pikovicích na levém břehu u tábořiště nebo v Třebsíně. Naopak velmí málo místa je v chatové osadě Rakousy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro příjezd autem.

Přístup pěšky

Nejlepší je naplánovat si výlet z Pikovic (žel. zast. Petrov u Prahy) do Kamenného Přívozu nebo obráceně. Tento výlet po červené značce s použitím vlaku měří asi 11 km. Také můžete přijít po zelené značce z Třebsína k Třebsínskému vodopádu, pak po červené přes všechny vyhlídky až téměř do Pikovic a zpět přes východní úbočí Medníku po zelené. Okružní výlet asi 8,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Od mostu v Pikovicích se ke skále s pamětními deskami dostanete poměrně pohodlně, dál je však stezka pro kole nevhodná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Od mostu v Pikovicích se ke skále s pamětními deskami dostanete s pomocí doprovodu docela snadno, dál je však stezka pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu