Kostel sv. Václava v Mníšku pod Brdy

V kostele je umístěn slavný obraz Petra Brandla.


Na náměstí F. X. Svobody v Mníšku pod Brdy stojí barokní kostel sv. Václava, který se na první pohled neinformovanému návštěvníkovi nejeví jako významný. 

Byl postaven v l. 1743-56. Autora projektu neznáme, jen víme, že se inspiroval architekty Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem nebo Františkem Maxmiliánem Kaňkou. Vytvořil dominantu poněkud neobvyklého typu. Kostel totiž v 18. století neměl věž. Tu místní nechali přistavět až za 110 let. Protože v té době byl vévodícím stylem novoromantismus, použili jeho prvky na stavbu věže a i neodborník pozná, že se tyto dva styly k sobě příliš nehodí. Spojení baroka a novoromantismu je první raritou mníšeckého kostela. 

Druhá se skrývá uvnitř. 

Ještě než prozradíme, co je onou raritou, podívejme se z mníšeckého náměstí na kopec nad městem, který se jmenuje Skalka. V době stavby kostela tam již stála kaple, kam na objednávku majitele zámku namaloval nástropní obraz Kající se Maří Magdaléna později věhlasný, tehdy ještě mladý Petr Brandl. V 18. století samozřejmě umělecká hodnota díla nebyla ještě doceněna a nikdo netušil, co se stane po 300 letech. 

Po II. světové válce byla kaple poddolována, hrozilo nejen její zničení, ale současně s kaplí mohla z našeho světa zmizet i vzácná malba. Památkáři ji v 50. letech 20. století zachránili. Podrobněji o tom píšeme zde. Nástropní malba byla přenesena na plátno, které je dnes umístěno právě v kostele sv. Václava v Mníšku. Záchrana obrazu ze Skalky patří k raritním počinům, neboť byla technicky velmi složitá a současně stačil v dobách socialismu jeden ideologicky pevně nastavený soudruh na "správném" místě a rozhodnutí o záchraně mohlo být zmařeno. 

Kostel sv. Václava je stavebně jednolodní, má obdélný půdorys. Interiér je sklenut plackovými klenbami. Sedlovou střechu nad lodí i střechu věže tvaru jehlanu kryje plech. Pamtková ochrana se vztahuje nejen na kostel, ale i na hřbitovní kapli, bývalý hřbitov, ohradní zeď s branami a čtyřmi kaplemi a pozemek celého areálu. 

Řezbářské práce v kostele jsou dílem Ignáce Platzera. Na kostelní varhany hrál mj. Antonín Dvořák, Jakub Jan Ryba a Marie Wagnerová-Černá, kterou známe pod pseudonymem Felix Háj. V Mníšku napsala příběhy oblíbeného Káji Maříka. 


Podle:

Kam se „zašíval“ před veřejností kardinál Vlk a věhlas čokoládových kremrolí | PrahaIN, 14. 1. 2024

kostel sv. Václava - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 24. 3. 2024



Umístění

GPS souřadnice

49°51'58.863"N, 14°15'35.700"E

Adresa

náměstí F. X. Svobody
Mníšek pod Brdy 252 10

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mníšek pod Brdy
Nadmořská výška
395 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kostel byl postaven v l. 1743-56.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Mníšek pod Brdy na trase Praha hlavní nádraží - Dobříš. Nachází se asi 1,5 km jižně od centra Mníšku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Mníšku na náměstí F. X. Svobody se dostanete autobusy různých linek (např. 317, 321 od žst. Praha-Smíchov) nebo sem jezdí autobusy z Příbrami. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze na náměstí u kostela nebo u zámku. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u zámku. 

Přístup pěšky

Kostel najdete na náměstí velmi snadno. Není ale běžně pro veřejnost otevřen. Mj. tudy prochází žlutá značka Řevnice - Slapy. Po zelené značce se z náměstí dostanete na Skalku.

Příjezd na kole, parkování kol

Náměstí je křižovatkou cyklotras, ani jedna ale nemá charakter komunikace oddělené od provozu motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud bude kostel otevřen, pak se dovnitř dostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu