Dlouhá řeka

Krásné vyhlídkové místo v Národním parku Podyjí


Řeka Dyje si na posledních kilometrech toku Vysočinou vyhrála při modelaci krajiny. Její tok v mnoha meandrech spěchá do Dyjskosvrateckého úvalu, který je mnohem níže položený než Vysočina. Vysočina má kernou stavbu, její okraj u Znojma poměrně strmý a Dyje kru prořezává docela hlubokým údolím. Na jeho okrajích si můžeme Dyji z výšky prohlédnout jako na dlani. 

Jedním takovým vyhlídkovým místem nad tokem Dyje je vyhlídka Dlouhá řeka na levém břehu jihozápadně od Znojma. Tok řeky pod vyhlídkovým místem je na místní poměry neobvykle přímý, "dlouhý".

Hladina vody je pod vyhlídkou nehybná. Její výška je ovlivněna stavem na vodní nádrži Znojmo. Přehradu z vyhlídky spatříme v pozadí, stejně jako město Znojmo.

Poznámka: vyhlídková místa, která bychom nazvali "Dlouhá řeka", jsou v popisovaném místě blízko sebe dvě. 


Umístění

GPS souřadnice

48°50'47.317"N, 16°0'53.092"E

Adresa

Znojmo 669 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Znojmo-Hradiště
Nadmořská výška
325 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vyhlídkové místo Dlouhá řeka je situováno asi 100 m nad hladinou řeky Dyje.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí

Přístup

Příjezd vlakem

 Jeďte do žst Znojmo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusů se jmenuje Znojmo, Hradiště, Jednota. Jedou sem od znojemského vlakového nádraží přes centrum linky 801 a 817, a to po celý týden.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte ve Znojmě-Hradišti před Muzeem Velké Moravy.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete ve Znojmě-Hradišti nechat v ulici, která vede od kruhového objezdu na sever, nejlépe až na jejím konci u hřbitova. Jmenuje se Švédská. Nejezděte k Muzeu Velké Moravy, neotočili byste se tu, zvláště s velkými typy busů.

Přístup pěšky

Jděte od zastávky autobusů Znojmo, Hradiště, Jednota k jihu na zelenou značku u Muzea Velké Moravy a pak po zelené značce k jihu. Na první větší vyvýšenině vás zcela určitě upoutá první hezké vyhlídkové místo. Vyhlídka Dlouhá řeka je ze Znojma-Hradiště vzdálena asi 2,5 km. Cestou je třeba překonat jeden velmi strmý výstup.

Příjezd na kole, parkování kol

Cestu na kole přes vyhlídku Dlouhá řeka po zelené značce nedoporučujeme. Zelená značka je určena pro pěší, je na ní jeden nesjízdný úsek a cyklotrasa, která vede nedaleko odsud, vás dovede na jinou půvabnou vyhlídku Králův stolec.

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka Dlouhá řeka je pro vozíčkáře nedostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu