Hradiště Lažánky

Z bývalého opevněného místa nezbyly takřka žádné terénní stopy


Řeka Svratka se těsně před vzdutím vodní nádrží Brno (Brněnská přehrada) prodírá východními částmi Českomoravské vrchoviny. Relativní převýšení mezi dnem údolí a vrcholky blízkých kopců je poměrně velké, takže okolní krajina připomíná spíše hornatinu než vrchovinu. Přítoky Svratky zde mají také hluboká údolí, místně nazývaná žleby. U obce Lažánky je síť žlebů natolik malebná, že sem často chodí turisté, navíc tu lesníci vybudovali docela zajímavé malé vodní nádrže. Mluvíme o Maršovském a Pejškovském žlebu

Na ostrohu nad jejich soutokem jsou známy stopy výšinného raně středověkého opevnění, které bylo přirozeně chráněné ze tří stran prudkými srázy. Jeho vnitřní část měla půdorys tvaru trojúhelníku a rozlohu asi 0,1 ha. Do vnitřního prostoru se vcházelo od jihozápadu, ostrožna tu byla chráněna valem a příkopem, z nichž se dodnes dochovaly stopy v podobě výrazné terénní hrany asi  40 m dlouhé. Na jednom místě je opevnění přerušeno, můžeme tady předpokládat vstup do hradiště. 

Na severozápadním svahu hřebene ostrožny archeologové objevili nálezy ze střední a mladší doby hradištní, které svědčí o tom, že sídelní prostor byl i mimo hradiště. Další nálezy datované do 11. a 12. století se našly v západním předpolí hradiště na protilehlé straně sedla ostrožny. 

Okolí Lažánek je známo ložisky železné rudy (např. v Habří u Maršova) s doklady o jejich těžbě již od střední doby hradištní. Zpracování železné rudy nepochybně souviselo s osídlením na ostrohu nad Maršovským žlebem, ale můžeme spekulovat i o souvislostech se vzdálenějším osídlením, tedy i s Brnem.  

Je samozřejmé, že hradiště mohlo profitovat i z blízkých ložisek vápence. 

Výlet na hradiště Lažánky doporučujeme znalcům a labužníkům, kteří dokáží ocenit i malé stopy středověku, které na místě zůstaly. Kromě čtyřicet metrů dlouhé terénní nerovnosti totiž na hradišti není vůbec nic, dokonce ani žádný výhled. 

Podle:

http://www.hrady.cz/index.php?OID=13324&PARAM=11&tid=45689&pos=450, 7. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°18'3.713"N, 16°23'46.186"E

Adresa

Lažánky 664 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lažánky u Veverské Bítýšky
Nadmořská výška
334 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Tišnov na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Tišnova doporučujeme dopravit se do Heroltic a jít k hradišti od severovýchodu nebo do Maršova a přijít k hradišti od jihozápadu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkování doporučujeme v Maršově nebo v Herolticích. Z Heroltic lze jet ještě dál do chatové osady a parkovat v místě zvaném Pod Dřínovou. Moc místa tu ale není. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat jen v Herolticích nebo v Maršově. 

Přístup pěšky

Z Heroltic: jděte po žluté značce na rozcestí Pod Dřínovou a pak pokračujte žlebem po zelené značce až na soutok Pejškovského a Maršovského žlebu. Je tu i turistické odpočívadlo. Zde jděte žlebem vlevo a první prudce stoupající lesní cestou pak vpravo vzhůru. Dorazíte do sedla s mysliveckým posedem, odkud zamíříte na vrchol ostrožny. Celkem asi 2 km.

Z Maršova: z obce jděte na sever po červené značce přes místo u křížku s výborným výhledem, okolo malé vodní nádrže a Fořtovy studánky na rozcestí Pravková. Odtud pokračujte po lesní cestě asi 2 km k východu. Nevede tudy žádná turistická značka. Cesta vede až k okraji vyvýšeného terénu, kde zabočuje doleva na sever. Sejděte asi 100 m a dejte se šikmo vpravo do sedla s mysliveckým posedem, odkud pokračujte přímo vzhůru na ostrožnu. Celkem asi 5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

První cesta popisovaná pro pěší je sjízdná i pro horská kola, kromě závěrečného kopce k hradišti. Zde je nutno kolo vést.

Druhá cesta popisovaná pro pěší je také sjízdná pro horská kola, kromě krátkých nesjízdných míst na červené značce a krátkému závěru v terénu v sedle pod hradištěm. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu