Lidová architektura v Dobré

Mimořádně vysoký počet poloroubených a zděných domů typických pro střední Šumavu

Kontaktní informace


Poznámky

Dobrá nemá vlastní katastrální území.

Vesnice Dobrá představuje mimořádně dobře zachovaný celek poloroubených a zděných staveb typických pro tuto oblast Šumavy. Osada vznikla až roku 1816 a usadili se v ní hlavně dřevorubci. Domky si postavili v linii dlouhé 2,1 km podél severní strany cesty. Dnes domy slouží převážně rekreačním účelům. 

V Dobré se narodila 10. 8. 1917 německy píšící spisovatelka Rosa Tahedlová (1917–2006). 

Okolí vsi patří k nejkrásnějším terénům České republiky pro turistiku, jízdu na kole nebo na běžkách. Situace se v tomto ohledu ještě více zlepšila kolem r. 2010, kdy byla jižně od vesnice zprovozněna lávka pro pěší přes Studenou Vltavu, která umožnila průchod podél řeky do Černého Kříže. 

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/dobra-7663758, 9. 2. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dobrá_(Stožec), 9. 2. 2020


Umístění

GPS souřadnice

48°53'36.834"N, 13°49'42.840"E (střed vsi u kaple)

Adresa

České Žleby
Stožec 384 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
České Žleby
Nadmořská výška
750 m.n.m. - 775 m.n.m.
Základní číselné údaje
V Dobré je 31 popisných čísel a r. 2011 zde žilo 12 stálých obyvatel. Vesnice je od r. 1995 památkovou rezervací.
Kategorie chráněného území
Národní park Šumava

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční zastávky Dobrá na Šumavě (trať Číčenice - Volary - Černý Kříž), která je situována izolovaně v lukách u Teplé Vltavy jihovýchodně od zástavby. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Dobré nejezdí autobusy. Nejbližší zastávka se nachází severozápadně od vesnice na silnici Soumarský most - Stožec. Jmenuje se Stožec, Dobrá, rozc. 1.0. Jezdí sem, jak je pro tuto část Šumavy typické, jen velmi málo spojů na lince Volary - Stožec. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Dobré lze přijet autem z vnitrozemí přes Lenoru nebo přes Volary. Pak pokračujte na Soumarský most, zde přes řeku a vzhůru ke státní hranici. Na první větší křižovatce odbočte vlevo. Parkoviště je na okraji zástavby, když budete mít štěstí, lze parkovat i na několika málo místech v zástavbě. Vrátit se musíte toutéž cestou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat v Dobré autobus nemůže. Na parkoviště by nevjel a na jiným místech by zabíral příliš mnoho místa. Doporučujeme sem vjet, otočit se na křižovatce před zástavbou a odjet parkovat jinam, případně na účastníky výpravy čekat jinde (ve Stožci, v Černém Kříži....) Dovnitř zástavby Dobré nevjíždějte, na úzké silnici není možnost k otočení. 

Přístup pěšky

Přes Dobrou vede žlutá značka ze Stožce k Teplé Vltavě, kde je dřevěná lávka a lze odtud pokračovat po zelené buď na Soumarský most nebo do Volar. Všechny směry doporučujeme, na této trase jsou krajinářsky velmi půvabná místa. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přes Dobrou vede cyklotrasa 1030, kterou můžete použít při jízdě Šumavou podél Vltavy - jeden z nejhezčích cykloturistických terénů v Česku. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zástavbu Dobré si vozíčkář může pohodlně prohlédnout z auta. Pokud vystoupí, také nebude mít s pohybem po vsi problém. Přesto doporučujeme na zdolání mírných nerovností v asfaltu doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu