Diery

Nádherná soutěska v Malé Fatře u Terchové


Diery (též Jánošíkove diery) je název pro malebnou vápencovou soutěsku v Kriváňské Malé Fatře. Dolní konec je jižně od východního konce obce Terchová, horní se nachází v sedle Medzirozsutce. Soutěsku vytvořila eroze Hlbokého potoka. 

Dolní část soutěsky mezi ústím soutěsky a kolibou Podžiar se nejčastěji označuje názvem Dolné Diery. Začátek této části soutěsky je asi v 600 metrech nad mořem (turistická trasa v Terchové začíná asi v 560 m.n.m.), délka trasy je asi 2 km, rozcestí a koliba Podžiar s občerstvením  a přístřešky mají nadmořskou výšku přibližně 710 metrů. 

Nad Podžiarem soutěska opět stoupá, této části se říká Horné Diery. Na délce asi 3 km se vystoupá do sedla Medzirozsutce v nadmořské výšce 1199 metrů. Nejstrmější stoupání je v úseku mezi rozcestími Pod Tesnou Rizňou a Pod Tanečnicou.

V obou částech Dier potok tvoří malebné kaskády, peřeje a vodopády, které stezka překonává umělými pomůckami - jsou jimi ocelové lávky a žebříky dobře ukotvené do podloží a do skal, navíc zabezpečené zábradlím nebo lany. Cesta je bezpečná a není na ni potřeba žádné zvláštní vybavení, které známe například z cest typu via ferrata. Nebezpečí hor ale není radno podceňovat a proto doporučujeme si vzít na túru do Dier dobré boty, vybavení proti dešti a lékarničku pro případ zranění. Přes exponovaná místa choďte opatrně. 

Soutěskou vede modře značená trasa, kterou na čtyřech rozcestích křižují nebo z ní odbočují trasy jiných barev. Stezka je obousměrná (na rozdíl od podobných cest ve Slovenském raji) a je otevřená celoročně. V zimním období ale může být při vysoké sněhové pokrývce neschůdná. 

Mnoho turistů používá soutěsku jako součást výstupu na jednu z nejkrásnějších slovenských hor - Veľký Rozsutec

Diery jsou jedním z nejnavštěvovanějších a nejkrásnějších přírodních útvarů slovenských hor. 


Podle:

Velký Rozsutec: výstup přes Jánošíkove diery + VIDEO • Tatra Adventures, 20. 1. 2024


Umístění

GPS souřadnice

49°14'56.626"N, 19°4'25.733"E (vstup do soutěsky Dolné Diery)

Adresa

Terchová 013 06

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
600 m.n.m. - 1175 m.n.m.
Základní číselné údaje
Trasa soutěskou je dlouhá asi 5 km.
Kategorie chráněného území
Národný park Malá Fatra Národná prírodná rezervácia Tiesňavy Národná prírodná rezervácia Rozsutec

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližšími železniční stanicí dobře použitelnou i pro přístup do oblasti Veľkého Rozsutce je Žilina (odsud dál doporučujeme pokračovat autobusem).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Výchozí místo s autobusovou zastávkou se jmenuje Terchová, Biely Potok, hotel Diery. 

Příjezd osobním autem, parkování

U výchozího místa v Terchové jsou placená parkoviště. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U výchozího místa v Terchové jsou placená parkoviště. 

Přístup pěšky

Soutěskou Diery vede modrá značka o délce asi 5 km a s převýšením asi 640 metrů. Příchod je také možný ze Štefanové po žluté značce přes sedlo Vrchpodžiar, pak si ale musíte vybrat, zda půjdete Dolné či Horné Diery. Doporučujeme při dostatku času Horné Diery. 

Příjezd na kole, parkování kol

Diery jsou pro cyklisty nedostupné.

Poznámky pro vozíčkáře

Diery jsou pro vozíčkáře nedostupné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu