Veľký Rozsutec

Jedna z nejkrásnějších hor Slovenska (pohoří Malá Fatra)


Veľký Rozsutec je jedna z nejkrásnějších hor Slovenska. Podle názoru mnohých místních i mnoha turistů je Veľký Rozsutec dokonce nejkrásnější horou na Slovensku. Tím bychom mohli výklad o fotogenickém vrcholu v kriváňské části Malé Fatry skončit. Protože zbytek pochopíte, když se na vrchol vydáte. 

Ale přesto výklad proveďme, abychom ještě o trochu více nalákali možné váhavce k tomu, aby Veľký Rozsutec zdolali. 

Veľký Rozsutec není v Malé Fatře nejvyšším vrcholem.  Tím je Veľký Kriváň. Pokud existuje nějaký zeměpisný nebo turistický Bůh, pak Veľký Rozsutec od něho dostal do vínku nikoli nejvyšší nadmořskou výšku Kriváně, ale výjimečnou polohu a způsob vzniku. Když vznikaly Karpaty, oblast dnešní Malé Fatry tvořená vápencem se rozlámala na kry, které se pak horotvorným tlakem sunuly jedna přes druhou směrem k severu a urazily přitom až desítky kilometrů. Vápencová kra s dnešním Veľkým Rozsutcem se "zastavila" a eroze její dominantní vrchol vymodelovala do tvaru izolovaného úzkého hřebene ostře spadajícího skalnatými svahy do okolních údolí, zvláště nápadný je západní svah. Turistický Bůh samozřejmě netušil, že od západu budou od 19. století Veľký Rozsutec snímat fotografové všeho druhu a nazvou ho nejkrásnější horou Slovenska. A s názvem "hora" nemají tak trochu pravdu. Relativní výškový rozdíl mezi vrcholem a okolními údolími na ploše 4 km2 činí u Veľkého Rozsutce více než 600 metrů, takže viděno očima geografa nejkrásnější vrchol Slovenska je pak nikoli "jen" horou, ale velehorou

Vápencové skály, vysokohorské prostředí a izolace od velké většiny civilizačních vlivů učinily z Veľkého Rozsutce botanickou perlu. Na malém území se setkáte s několika výškovými stupni rostlinstva od míst, kde původně rostly buky, jedle a smrky až po stupeň kosodřeviny a alpínské louky. V rezervaci a v okolní Malé Fatře roste 1100 druhů vyšších rostlin, z toho 22 druhů se vyskytuje jen zde, v Západních Karpatech, jeden endemit se nachází jen v Malé Fatře - jeřabina Margittaiho (Sorbus margittaiana). 

A také živočišstvo stojí za pozornost. žije tu 3000 druhů bezobratlých, z toho 2 kriticky ohrožené, mezi obratlovci pak 15 kriticky ohrožených druhů. Možná že při turistických toulkách spatříte sviště, kamzíka, žije tu rys i medvědi, kočka divoká, orel skalní atd.

Veľký Rozsutec je již od počátků turistiky v Malé Fatře zpřístupněn pro veřejnost a je v letní rekreační špičce poměrně hojně navštěvován. Červená turistická značka vede přes vrchol ze sedla Medziholie do sedla Medzirozsutce. Některé exponované úseky jsou jištěny řetězy, ale nevyžadují zvláštní turistické schopnosti. Za špatného počasí, zvláště pak za bouřky túry na vrchol nedoporučujeme. 

Prameny vody jsou v sedle Medziholie, přesněji řečeno východně od něj u základů bývalé turistické chaty a v sedle Medzirozsutce poblíž turistického rozcestí. 

Podle: 

Malá Fatra, Vrátna, 1:50 000, turistická mapa, VKÚ Harmanec, 4. vydání


Umístění

GPS souřadnice

49°13'52.942"N, 19°5'57.450"E

Adresa

Párnica, Terchová, Zázrivá 013 06 Terchová

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Párnica, Terchová, Zázrivá
Nadmořská výška
1609 m.n.m.
Základní číselné údaje
Národná prírodná rezervácia Rozsutec zaujímá rozlohu 841,55 ha. Poprvé byla vyhlášena r. 1967.
Kategorie chráněného území
Národný park Malá Fatra Národná prírodná rezervácia Rozsutec

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližšími železniční stanicí dobře použitelnou i pro přístup do oblasti Veľkého Rozsutce je Žilina (odsud dál doporučujeme pokračovat autobusem) nebo také můžete použít přístup z Oravy. Údolím řeky Oravy vede trať Kraľovany - Trstená. Výstup na Veľký Rozsutec můžete zahájit např. v žst Párnica nebo v místě zvaném Kraľovany zastávka. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Žiliny do vesnice Štefanová a vystupte na zastávce Terchová, Vrátna, Štefanová. Pokud chcete výstup začít z oravské strany, pak za výchozí zastávku volte ústí doliny Bystrička, které se v jízdních řádech jmenuje Párnica, Bystrička anebo jděte z Párnice. Vystupte na zastávce Párnica, pri žel. st.

Příjezd osobním autem, parkování

Turisté volí obvykle výstup ze Štefanové, kde je rozsáhlé parkoviště. Pokud chcete jít z Párnice, máte možnost parkovat u železniční stanice. Menší odstavná plocha je také při ústí doliny Bystrička do údolí řeky Oravy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Ze Štefanové: návrh túry - Štefanová, bus (620 m.n.m.) - sedlo Medziholie (1185 m.n.m.) 1:30 h - Veľký Rozsutec (1609 m.n.m.) 2:45 h - sedlo Medzirozsutce (1200 m.n.m.) 3:30 h - Malý Rozsutec (1343 m.n.m.) 3:50 h - Biely Potok, bus 5:35 h. opačným směrem 6:15 h

Ze Štefanové lze jít také přes soutěsku Horné diery a sedlo Medzirozsutce, pak výstup na vrchol trvá 2:50 h. Na sestup do Štefanové přes sedlo Medziholie počítejte 2:30 h. 

Z Párnice, žst (458 m.n.m.). trvá výstup po modré do sedla Medziholie a pak po červené na vrchol celkem 4:15 h. 

Od ústí doliny Bystrička do údolí řeky Oravy trvá cesta na vrchol 3:45 h. Pokud k ústí údolí půjdete ze žel. zast. Kraľovany zastávka, ještě přičtěte téměř půl hodiny chůze po rušné silnici. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do oblasti Veľkého Rozsutce je vjezd na kole zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Veľkého Rozsutce ani jeho nejbližší okolí není pro vozíčkáře dosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu