Zřícenina hradu Stagnov (Hrádek)

Zbytky starého sídla u Rychtářova na Vyškovsku


Nad říčkou Malou Hanou mezi Ruprechtovem a Rychtářovem na Drahanské vrchovině stával na vysokém levobřežním ostrohu hrad, který známe pod různými názvy. V pramenech se uvádí jako Stagnov, Stangov, Hrádek či Nový hrad

K dějinám hradu roku 1938 vyšla ve Vyškově kniha Paměti obce Rychtářova od místního kronikáře Františka Sochora, na níž se odkazuje i text na wikipedii. Při následujícím výkladu a popisu se ale budeme držet textů Hosáka a Zemka z r. 1981 (kteří  místní kroniku s největší pravděpodobností museli znát a pojali ji s nedůvěrou) a z textů Národního památkového ústavu. 

Hrad existoval patrně už ve 13. století, ale písemně se uvádí až r. 1381. Hrad Dědice je nazván Starým hradem a jako Nový hrad se uvádí dnešní Hrádek či Stagnov. A jen dodáváme - Nový hrad byl příslušenstvím dědického Starého hradu. 

Pojmenování Stagnov mohlo mít původ podle jistého Stangea, který na hradě zastával úřad purkrabího, když místním vládcem byl Milota z Dědic. Zmíněného roku 1381 byl ale hrad již v držení Petra ze Šternberka, poté jej vlastnili Kravařové, ale roku 1480 a 1525 se uvádí jako pustý. Městečko pod hradem se jmenovalo Hrádek, jako obydlené se uvádí r. 1480, pusté r. 1535. Dle nálezů keramiky usuzujeme, že Stagnov zanikl během husitských nebo česko-uherských válek ve 14. století.

Hrad se skládal z předhradí a vlastního hradu. Patřil k typu hradů s plášťovou zdí. Přirozenou terénní ochranu měl od severu a západu. Opevněn musel být ze zbývajících stran. Jeho poměrně rozlehlá dispozice je od úzkého jižního hřebene oddělena trojicí příkopů. První šíjový o šířce 15 m a hloubce 4,5 m přetíná hřeben. Druhý chrání mj. jihovýchodní stranu. Třetí příkop je posledním, než se vstoupí do předhradí. V něm se na severu nacházejí kamenné základy dvou budov. V severním svahu byly ještě ve dvou stupních vybudovány jakožto součást opevnění dvě hlinitodřevěné stěny. 

Jádro hradu o rozměrech cca 30 x 25 m má tvar mnohoúhelníku. Vymezovala jej plášťová hradba. Na západní straně hradu kopali amatéři, a proto je tu dnes vidět stavení a jeho lícované zdivo. Nadzemního zdiva se dochovalo jen minimum, ale i tak lze určit rozsah bývalého hradu.    

Ke zbytkům hradu Stagnov vede odbočka z červeně značené stezky. Okolí je zarostlé lesem, z hradního ostrohu není žádný výhled. 

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Jižní Morava, Svoboda Praha, str. 216

https://www.hrady.cz/index.php?OID=1169&PARAM=11&tid=840&pos=800, 23. 3. 2020, text o historii doslovně opsán od Hosáka a Zemka

Sochor, F. (1938): Paměti obce Rychtářova, Vyškov, František Obzina, s. 275. 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stagnov, 23. 3. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/hrad-stagnov-14918656, 23. 3. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°19'43.487"N, 16°53'46.803"E

Adresa

Rychtářov
Vyškov 682 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rychtářov
Nadmořská výška
423 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Vyškov na trati Brno - Přerov. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte busem č. 750 z Vyškova do Rychtářova a pak pokračujte pěšky. Vystupte na zastávce Vyškov, Rychtářov

Nebo jeďte busem č. 167 z Vyškova či Blanska do Ruprechtova a pak pokračujte pěšky. Vystupte na zastávce Ruprechtov

Příjezd osobním autem, parkování

Na všechny lesní asfaltové silnice, které vedou poblíž zřícenin hradu Kuchlov a Stagnov, platí zákaz vjezdu. Auto nechte buď v Ruprechtově nebo v Rychtářově. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce nechat vystoupit v Ruprechtově a čekat na ně v Rychtářově.

Přístup pěšky

Z Ruprechtova: po zelené značce do údolí Malé Hané na křižovatku s červenou, kde můžete vyšplhat ke zřícenině hradu Kuchlov. Pak pokračujte po červené směr Rychtářov. Nejdříve cca 3 km většinou po lesní silnici s kopce, pak po červené nejdříve po rovině, poté do kopce (obojí po asfaltu) a nakonec strmě do kopce ke Stagnovu. Celkem asi 5 km. V sedle pod zříceninou nepřehlédněte odbočku. 

Z Rychtářova: po červené značce cca 1,5 km. V sedle pod zříceninou nepřehlédněte odbočku. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pod hradem vede asfaltová lesní silnice, na níž se dostanete z horní části Rychtářova, z Ruprechtova, Z Krásenska nebo Kulířova. Všechno doporučujeme jako velmi krásné výlety. Ale na hrad Stagnov se s kolem nedostanete, stezka od loveckého zámečku Troyerstein v Rychtářově se hodí jen pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina není pro vozíčkáře dostupná. 

Rady a tipy

Doporučujeme pěší výlet "od autobusu k autobusu": Ruprechtov - Kuchlov - Hrádek - Rychtářov. I s odbočkami ke zříceninám asi 6,5 km. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu