Medzirozsutce

Horské sedlo v Malé Fatře


Medzirozsutce je název pro vysoko položené sedlo v hlavním hřebeni Malé Fatry. Nachází se mezi vrcholy Malého Rozsutce a Veľkého Rozsutce. Západně od sedla terén klesá do soutěsek Horné Diery a Dolné Diery, Východním směrem se nachází dolina Hlbokého potoka, který ústí do Biele doliny, v níž je rozeseto několik samot a osad. 

V sedle Medzirozsutce při modré značce západně od křižovatky značených cest najdete pramen pitné vody.

V letní sezoně je sedlo hodně navštěvované, protože jím vede jedna z nejatraktivnějších turistických tras Slovenska z Dolných Dier na Veľký Rozsutec. 

Sedlo sice leží v Národním parku Malá Fatra, ale není součástí Národní přírodní rezervace Rozsutec. Ta se ale rozprostírá na okolních vrcholech. 


Umístění

GPS souřadnice

49°14'34.773"N, 19°6'25.732"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1199 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí dobře použitelnou i pro přístup do oblasti Veľkého Rozsutce a sedla Medzirozsutce je Žilina (odsud dál doporučujeme pokračovat autobusem) nebo také můžete použít přístup z Oravy. Údolím řeky Oravy vede trať Kraľovany - Trstená. Výstup na Veľký Rozsutec můžete zahájit např. v žst Párnica nebo v místě zvaném Kraľovany zastávka. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Žiliny do vesnice Štefanová a vystupte na zastávce Terchová, Vrátna, Štefanová. Pokud chcete výstup začít z oravské strany, pak za výchozí zastávku volte ústí doliny Bystrička, které se v jízdních řádech jmenuje Párnica, Bystrička anebo jděte z Párnice. Vystupte na zastávce Párnica, pri žel. st.

Příjezd osobním autem, parkování

Turisté volí obvykle výstup ze Štefanové, kde je rozsáhlé parkoviště. Pokud chcete jít z Párnice, máte možnost parkovat u železniční stanice. Menší odstavná plocha je také při ústí doliny Bystrička do údolí řeky Oravy. Také můžete parkovat v osadě Petrová západně od Zázrivé. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Návrhy túr počítají se skutečností, že sedlo Medzirozsutce nebude hlavním cílem výpravy, ale že turisté zamíří na Veľký Rozsutec:

Ze Štefanové: Štefanová, bus (620 m.n.m.) - sedlo Medziholie (1185 m.n.m.) 1:30 h - Veľký Rozsutec (1609 m.n.m.) 2:45 h - sedlo Medzirozsutce (1200 m.n.m.) 3:30 h - Malý Rozsutec (1343 m.n.m.) 3:50 h - Biely Potok, bus 5:35 h. opačným směrem 6:15 h.

Ze Štefanové lze jít také přes soutěsku Horné diery a sedlo Medzirozsutce, pak výstup na vrchol trvá 2:50 h. Na sestup do Štefanové přes sedlo Medziholie počítejte 2:30 h. 

Z Párnice, žst (458 m.n.m.). trvá výstup po modré do sedla Medziholie a pak po červené na vrchol Rozsutce celkem 4:15 h. 

Z dolního konce osady Petrová na vrchol Malého Rozsutce vystoupíte asi za 2:45, pokud vrchol minete, pak se do sedla Medzirozsutce dostanete za přibližně stejnou dobu. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do oblasti sedla Medzirozsutce je vjezd na kole zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Oblast sedla Medzirozsutce a nejbližšího okolí není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu