Medziholie

Sedlo pod Veľkým Rozsutcem v pohoří Malá Fatra


Sedlo Medziholie je výraznou sníženinou mezi skalnatým Veľkým Rozsutcem (1610 m.n.m.) a travnatou horou Stoh (1607 m.n.m.) ve slovenském pohoří Malá Fatra. Směrem na západ terén odtud klesá do doliny Stohového potoka, směrem na severovýchod do doliny říčky Bielé. Východně se vypíná hora Osnica (1363 m.n.m.), jihovýchodně terén klesá dolinou říčky Bystričky k řece Oravě. Geologicky je snížená poloha sedla zapříčiněna měkčími, erozi více podléhajícími slínovitými vápenci a břidlicemi (vápence na Veľkém Rozsutci slíny neobsahují). V nedaleké minulosti bylo sedlo zbaveno lesa a využíváno k pastvě. Při vyhlášení Národního parku Malá Fatra ovce a další dobytek spolu s pastevci sedlo opustili. Na jaře tu rozkvétá obrovské množství květin, zejména blatouchů. 

Pokud někdo chce přejít Malou Fatrou po hlavní hřebenovce, musí projít právě přes Medziholie. Kromě hlavní hřebenové trasy se sem sbíhají výstupové pěšiny z údolí Oravy, ze Štefanové, z Bielé, od hory Osnica atd. Celkem  sem turisté mohou přijít z devíti směrů. 

Směrem k východu asi 5 minut od rozcestníku a přístřešku s lavičkami je možno při modré značce objevit pramen pitné vody. 

V sedle ani v jeho blízkosti nestojí žádná civilizovaná stavba. Chata pod Rozsutcom vyhořela r. 1985 a správa CHKO nedovolila její novou výstavbu. 


Umístění

GPS souřadnice

49°13'28.977"N, 19°6'14.514"E

Adresa

Párnica, Terchová, Zázrivá 013 06 Terchová

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Párnica, Terchová, Zázrivá
Nadmořská výška
1182 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Národný park Malá Fatra Národná prírodná rezervácia Rozsutec

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí dobře použitelnou i pro přístup do oblasti Veľkého Rozsutce a sedla Medziholie je Žilina (odsud dál doporučujeme pokračovat autobusem) nebo také můžete použít přístup z Oravy. Údolím řeky Oravy vede trať Kraľovany - Trstená. Výstup na Veľký Rozsutec můžete zahájit např. v žst Párnica nebo v místě zvaném Kraľovany zastávka. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte ze Žiliny do vesnice Štefanová a vystupte na zastávce Terchová, Vrátna, Štefanová. Pokud chcete výstup začít z oravské strany, pak za výchozí zastávku volte ústí doliny Bystrička, které se v jízdních řádech jmenuje Párnica, Bystrička anebo jděte z Párnice. Vystupte na zastávce Párnica, pri žel. st.

Příjezd osobním autem, parkování

Turisté volí obvykle výstup ze Štefanové, kde je rozsáhlé parkoviště. Pokud chcete jít z Párnice, máte možnost parkovat u železniční stanice. Menší odstavná plocha je také při ústí doliny Bystrička do údolí řeky Oravy. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem. 

Přístup pěšky

Návrhy túr počítají se skutečností, že sedlo Medziholie nebude hlavním cílem výpravy, ale že turisté zamíří na Veľký Rozsutec:

Ze Štefanové: Štefanová, bus (620 m.n.m.) - sedlo Medziholie (1185 m.n.m.) 1:30 h - Veľký Rozsutec (1609 m.n.m.) 2:45 h - sedlo Medzirozsutce (1200 m.n.m.) 3:30 h - Malý Rozsutec (1343 m.n.m.) 3:50 h - Biely Potok, bus 5:35 h. opačným směrem 6:15 h.

Ze Štefanové lze jít také přes soutěsku Horné diery a sedlo Medzirozsutce, pak výstup na vrchol trvá 2:50 h. Na sestup do Štefanové přes sedlo Medziholie počítejte 2:30 h. 

Z Párnice, žst (458 m.n.m.). trvá výstup po modré do sedla Medziholie a pak po červené na vrchol Rozsutce celkem 4:15 h. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do oblasti sedla Medziholie je vjezd na kole zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Oblast sedla Medziholie a nejbližšího okolí není pro vozíčkáře dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu