Lanovka Herlíkovice - Žalý

V zimě na sjezdovky nebo běžky, v létě za turistikou a parádními rozhledy nebo na vrcholy s kolem

Kontaktní informace

+420 737 222 456
Oficiální stránky
info@herlikovice.cz

Poznámky

Osada Herlíkovice nemá vlastní katastrální území.

Na pravém břehu Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím se zvedají prudké svahy hory Žalý. Na ní se rozlišují dva vrcholy: Přední Žalý (1019 m.n.m.) a Zadní Žalý (1036 m.n.m.). Naši předkové je pojmenovali podle pohledu od stejnojmenné vsi, tedy od jihu. Ten, který se jim zdál blíže do vnitrozemí, je "Přední". A téměř k jeho vrcholu s rozhlednou vede lanovka, kterou nyní stručně představíme. 

Přední Žalý si o výstavbu lanovky přímo říkal. Na jeho vrcholu se tyčila kamenná rozhledna, hora je prvním z vyšších vrcholů na mohutné, turisticky atraktivní  rozsoše, který vybíhá z hlavního krkonošského hřbetu na jih od Stříbrného návrší. Takže turisté milující letní zážitky jednoznačně mohli výstavbu lanovky přivítat. Milovníci sjezdového lyžování v tomto prostoru očekávali rozšíření areálu v Herlíkovicích. 

První lanovka byla dovezena z "druhé ruky" z Itálie z areálu Reinswald. Vyrobena byla roku 1974. V Krkonoších byla smontována v l. 1998-99, v provozu byla do r. 2006. Byla jednolanová, dvojsedačková, dlouhá provozní délka si vynutila potřebu zbudovat mezistanici. Byla schopna přepravit 947 osob za hodinu, turisté či lyžaři se nahoru dostali za 7 minut 30 sekund. 

Velký zájem o provoz si vynutil výstavbu nové lanovky a zařízení, které stálo původně v Itálii, ještě jednou změnilo působiště. Po rozebrání bylo r. 2007 odvezeno do areálu v Horní Bečvě.  

Nová osobní lanovka je čtyřsedačková, jednolanová s tažnou levou větví a pevným uchycením sedaček. Délku má takřka shodnou s původní lanovkou, ale přepraví za hodinu až 1631 osob. Čas jízdy je kupodivu delší než u staršího dopravního zařízení: 9 minut 12 sekund. Pohon je umístěn v dolní stanici.

Lanovka přepravuje i kola a už ze sedaček, tedy bez návštěvy rozhledny, se můžete krásně podívat po krkonošské krajině. 

Pokud chcete jít od horní stanice na rozhlednu, budete přecházet hranici. Nikoli státní, ale krajskou. Horní stanice se nachází v Královéhradeckém kraji, okres Trutnov, rozhledna je v Ústeckém kraji, okres Semily. 

Podle: 

http://www.lanove-drahy.cz/?page=lan&lan=35, 30. 3. 2018


Umístění

GPS souřadnice

50°39'30.808"N, 15°35'41.253"E (dolní stanice)

50°39'29.165"N, 15°34'31.392"E (horní stanice)

Adresa

Hořejší Vrchlabí
Vrchlabí 543 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hořejší Vrchlabí
Nadmořská výška
594 m.n.m. (dolní stanice), 1009 m.n.m. (horní stanice)
Základní číselné údaje
Šikmá délka lanovky je 1433 m. Lanovka je čtyřsedačková. Překonává převýšení 469 metrů. Na lanovce je 16 podpěr a 126 sedaček. Přepravní kapacita lanovky je 1631 osob za hodinu.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližšími železničními stanicemi jsou: Hrabačov na trati Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou nebo Vrchlabí, což je konečná stanice na trati z Kunčic nad Labem. Do obou se cestuje poměrně složitě, přímé vlaky z krajských měst sem nejedou.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

V údolí Labe mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem vystupte na zastávce Vrchlabí, Herlíkovice. Zastavují tu jak místní linky, tak dálkové spoje z Hradce Králové či z Prahy. Pak přejděte po zelené značce k dolní stanici lanovky. 
    
    

Příjezd osobním autem, parkování

V Herlíkovicích lze parkovat pod dolní stanicí lanovky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Herlíkovicích pod dolní stanicí lanovky.  

Přístup pěšky

Z parkoviště v Herlíkovicích jděte k dolní stanici po zelené značce asi 0,5 km. Cesta je ale také možná z Benecka, z místa zvaného Zlatá vyhlídka. Jděte vzhůru asi 1,5 km po červené, později po žluté značce k rozhledně, v jejíž blízkosti se nachází horní stanice. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lanovka přepravuje i kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům s doprovodem doporučujeme zdolání Předního Žalého výjezdem z Benecka. Úsek mezi horní stanicí a vrcholem je dlouhý 240 metrů a je značně nerovný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu