Rozhledna Přední Žalý

Monumentální podívaná na Krkonoše i do vnitrozemí Čech

Kontaktní informace

+420 602 387 381
Oficiální stránky

Na vrcholku Přední Žalý byla zřejmě již r. 1836 postavena jednoduchá dřevěná konstrukce sloužící vyměřování a signalizaci. Bylo na ni možno vylézt a kochat se dalekými výhledy. Když konstrukci přerostly okolní stromy, nechal r. 1888 Krkonošský spolek (Riesengebirgsverein) vystavět novou, 15 m vysokou vyhlídku, která ale nedostala úřední povolení k užívání. Okresní hejtmanství v Jilemnici napsalo, že povolení k provozu nedá, protože konstrukce rozhledny je slabá a tím nezpůsobilá. R. 1890 spolek rozhlednu rozebral. 

Hned téhož roku nechal hrabě Harrach, nadšený podporovatel turistiky v Krkonoších, postavit na opuštěné podezdívce dřevěný hostinec a vedle 7. 9. 1892 otevírá novou, tentokráte kamennou rozhlednu. Nazval ji podle Františka Josefa I. Zatímco hostinec po sérii nevyjasněných požárů definitivně lehl popelem r. 1900, rozhledna vydržela dodnes. Je jedinou stavbou svého druhu v celých Krkonoších. 

Vedle rozhledny pak stála až do II. světové války lehká montovaná stavba, prezentovaná jako součást Zemské jubilejní výstavy. Během okupace r. 1943 byla zničena. 

V 90. letech 20. století byla rozhledna rekonstruována, místo bývalého hostince zelo prázdnotou. 

R. 2007 soukromý investor Vladimír Nývlt představil návrh na nový hostinec ve tvaru archy s proskleným trupem. Projekt nebyl přijat ani úřady ani veřejností. Nakonec v l. 2008-09 proběhla na vrcholku Předního Žalého stavba napodobeniny původního hostince. Uvnitř jsou nainstalována kachlová kamna, atmosféru hor má dotvářet terasa. Pak také došlo k další rekonstrukci rozhledny, která byla znovu otevřena r. 2012

Z vyhlídkové plošiny se můžete kochat parádními scenériemi na všech světových stranách. Směrem na sever přehlédnete většinu Krkonoš (Sněžku, Kotel, Luční horu, Černou horu, mohylu Hanče a Vrbaty na Zlatém návrší, Medvědín, atd.). Výhled do vnitrozemí nabízí siluety Ještědu, Bezdězu, Ralska, Trosek, Kozákova, Tábora i Zvičiny. Pokud nastane den, kdy při mimořádné dohlednosti návštěvníci Petřínské rozhledny v Praze vidí Krkonoše, pak by návštěvníci Předního Žalého teoreticky měli vidět Prahu. Totéž platí i o dalších vzdálenějších místech (Praděd, Keprník, Devět skal, Horní les,…). 


Provozní doba rozhledny je obvykle I.-III. Po-Ne 10 - 16.30, VII.-VIII. Po-Ne 10 - 17.30, v ostatních měsících je otevřeno také, ale doporučujeme se informovat na webových stránkách rozhledny. 

Základní vstupné r. 2015 činilo 30 Kč. 

Podle:    

http://www.zaly.cz/historie.html, 4. 4. 2018

http://rozhledny.webzdarma.cz/zaly.htm, 4. 4. 2018


Umístění

GPS souřadnice

50°39'29.413"N, 15°34'20.620"E

Adresa

Benecko 512 37

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Benecko
Nadmořská výška
1019 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhlednu nechal postavit r. 1892 hrabě Jan Harrach. Hostinec byl otevřen již o dva roky dříve. Rozhledna je vysoká 18 m. Vede na ni 89 schodů.
Kategorie chráněného území
Krkonošský národní park

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližšími železničními stanicemi jsou: Hrabačov na trati Martinice v Krkonoších - Rokytnice nad Jizerou nebo Vrchlabí, což je konečná stanice na trati z Kunčic nad Labem. Do obou se cestuje poměrně složitě, přímé vlaky z krajských měst sem nejedou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Začít cestu na Přední Žalý můžete takto:

1) V údolí Labe mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem vystupte na zastávce Vrchlabí, Herlíkovice. Zastavují tu jak místní linky, tak dálkové spoje z Hradce Králové či z Prahy. Pak přejděte po zelené značce k dolní stanici lanovky a svezte se lanovkou.

2) Jeďte autobusem z Jilemnice na Benecko a vystupte na zastávce Benecko, Zlatá vyhlídka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na Benecku lze parkovat u penzionu Diana nebo u penzionu Lesní zátiší. Situaci může ale změnit např. instalace dopravní značky Zákaz vjezdu. 

V Herlíkovicích lze parkovat pod dolní stanicí lanovky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování v Herlíkovicích pod dolní stanicí lanovky. 

Přístup pěšky

Z Herlíkovic: můžete použít lanovku nebo jít pěšky po sjezdovce pod ní. Převýšení přes 420 metrů. 

Z Benecka: po červené značce jděte Bucharovou cestou, před vrcholem odbočte vpravo na žlutou, asi 1,7 km, převýšení "jen" 165 metrů. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lanovka Herlíkovice - Přední Žalý přepravuje i kola. Na vrchol k rozhledně lze vyjet i Bucharovou cestou z Benecka. 

Poznámky pro vozíčkáře

Cesta z Benecka je sjízdná pro vozíčkáře. Je ale nutné vzít si fyzicky dobře připravený doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu