Lopaty

Orientační místo a skupina chat na louce na východním okraji Vysočiny


Malá obec Moravecké Pavlovice na východním okraji Vysočiny zahrnuje administrativně menší osadu Habří, pod niž patří (již bez vlastního katastrálního území) chatová osada Lopaty. Turisté ji znají spíše jako rozcestí několika cest. Po dvou z nich vede modrá turistická značka. V okolí převažují louky a lesy, které působí uklidňujícím dojmem. Místo není příliš známo a navštěvováno. Přitom ale může sloužit jako výhodný bod na výletě Střítež - Lopaty - Sečan - Trenckova rokle - Šafránkův mlýn - Skryje (11 km, místy náročný terén). 

Umístění

GPS souřadnice

49°25'48.638"N, 16°14'35.802"E

Adresa

Habří
Moravecké Pavlovice 592 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Habří
Nadmořská výška
496 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žel. zast. Věžná na trati Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízké Stříteže nebo Moraveckých Pavlovic jezdí autobusy z Dolní Rožínky, tato doprava ale funguje jen v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Na rozcestí Lopaty lze dojet autem po tvrdé polní cestě ze Stříteže. Výlet můžete zahájit buď ve Stříteži a dále autem nejezdit nebo až na popisovaném rozcestí a odtud se vydat dále. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Vedoucí zájezdu může nechat vystoupit účastníky akce ve Stříteži (dál k rozcestí nejezděte) a řidiče poslat do Skryjí. Mezitím účastníci akce ujdou 11 km v terénu, místy náročném v údolí Bobrůvky. 

Přístup pěšky

Ze Stříteže 2 km po lesní cestě po modré značce. 

Z Habří 2 km taktéž po lesní cestě po modré značce. 

Doporučujeme výlet Střítež - Lopaty (po modré) - Sečan (neznačeno) - Trenckova rokle - Šafránkův mlýn - Skryje. (11 km, místy náročný terén, pěkná krajina, řeka, skály a jeden vodopád)

Příjezd na kole, parkování kol

Příjezd je možný na horských kolech od Stříteže nebo od Habří. Červená značka pod rozcestím Lopaty k Šafránkovu mlýnu je na mnoha úsecích pro kola zcela nesjízdná. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rozcestí Lopaty není pro vozíčkáře dosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu