Ruční papírna Stará škola v Želeticích

Ojedinělé místo poučení a zážitků

Kontaktní informace

+420 515 273 029, +420 723 365 454
Oficiální stránky
handmade.paper@seznam.cz

Ruční papírna Stará škola v Želeticích na Znojemsku je ojedinělým výrobním rodinným podnikem, který nabízí možnost zhlédnout proces výroby ručního papíru. Při předchozím objednání je také možno zkusit si vyrobit papír vlastními silami, zejména čerpání papíru na síto a hlubotisk značky na vyrobený papír. Návštěvník si vlastnoručně vyrobený papír odnáší domů, další bohatý a velmi vkusný sortiment si může zakoupit v malé prodejně.

Výrobní a exkurzní prostory spolu s obchodem jsou umístěny v rodinném domě se zahradou a uzavřeným dvorem, který nabízí bezpečné provedení exkurze i pro skupinu malých dětí. Majitelé výrobu zahájili r. 1998 a stali se proslulými díky značnému zájmu médií. 

Při objednané prohlídce majitel velmi zajímavě vykládá o principech výroby papyru, pergamenu, poté se návštěvníci dozvědí o historii a způsobu výroby starého i novodobého papíru. Při exkurzi v provozu (což je jedna místnost) návštěvník uvidí tradiční manufakturní výrobu. 

Majitelé zvládají poměrně svižně odbavit i autobusový zájezd, jen při větším počtu účastníků a objednání vlastní výroby je třeba počítat s tím, že část exkurze strávíte čekáním, než na vás u síta přijde řada. Vlastnoruční výroba papíru probíhá v krytém prostoru, ale venku. 

Výrobní proces popisujeme v samostatném hesle

Začátky prohlídek jsou v červenci a v srpnu od 9.00 a od 10.00, počítejte s časem okolo 45 minut, při vlastnoručním zhotovování papíru pak 70 až 120 minut dle velikosti skupiny. Jiné termíny po telefonické domluvě. 

Základní vstupné činí 40 Kč, s vlastní výrobou pak 80 Kč. 

Podle:

http://www.handmadepaper.cz/exkurze, 19. 7. 2018
     
     


Umístění

GPS souřadnice

48°56'11.371"N, 16°10'55.131"E

Adresa

Želetice 671 34

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Želetice u Znojma
Nadmořská výška
223 m.n.m.
Základní číselné údaje
V Želeticích se vyrábí ruční papír od r. 1998. R. 2018 provoz se třemi zaměstnanci zásoboval asi 140 prodejen.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Hrušovany nad Jevišovkou nebo Znojmo. Dál pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Želetic jezdí např. autobusová linka 158 z Hrušovan nad Jevišovkou (nikoli ale od žst) a ze Znojma linka 811. Obě jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. Vzhledem ke značné dopravní odlehlosti ale doporučujeme použití osobního auta. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze bez problémů přímo před papírnou. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkovat lze přímo před papírnou. Větší typy busů se budou poměrně komplikovaně otáčet. 

Přístup pěšky

Vzhledem k tomu, že v okolí Želetic široko daleko není žádný významný turistický cíl, pak není divu, že sem nevedou turistické značky. Okolní agrotechnická krajina také není turisticky zajímavá, proto doporučujeme dopravu autem. 

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnicích v okolí Želetic lze absolvovat poměrně nenáročné výlety na kole. Nejedná se ale o cykloturisticky přívětivou krajinu. Vede sem například Znojemská vinařská cyklotrasa. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář může prohlídku provozu absolvovat vcelku bez potíží. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu