Lávka pod Vlčím kopcem

Betonovo-dřevěná stavba na místě dřívějšího přemostění řeky Oslavy


Nedaleko Kladerub nad Oslavou se lesem vine několik cest, které budovali majitelé panství Haugwitzové jako spojnice mezi zámkem v Náměšti a loveckým zámkem Vlčí kopec. Nejznámější je zřejmě Annina cesta (Annastrasse) z l. 1884-84, která je pojmenována po Anně von Trauttmansdorff-Weinsberg, manželce hraběte Haugwitze a která z Náměště vede po levém břehu, pod Vlčím kopcem se pak k zámečku šplhá po pravém břehu Oslavy. 

Protože řeka Oslava není za vyšších vodních stavů snadno překročitelná, již r. 1929 vybudoval Klub českých turistů pod Vlčím kopcem lávku na místě Anniny cesty. Říkalo se jí Jindřichova podle majitele panství. 

Lávka vydržela jen do obrovské povodně r. 1937. Velká voda ji "dopravila" po proudu do 18 km vzdálených Oslavan. Tam byla nalezena a znovu postavena na původním místě, jenže ji zničilo tání ledů po II. světové válce. Od té doby žádné přemostění pod Vlčím kopcem neexistovalo. Turistická trasa na modré značce mezi Březníkem a Vlčím kopcem tak byla docela dobrodružná, protože bylo třeba absolvovat brodění, které nebylo nijak upraveno. 

Kousek výš proti proudu pod skaliskem Jinošovnice vybudovali místní trampové visutou lávku přes řeku. Sloužila až do počátku devadesátých let. Členové redakce webu egeon ji z r. 1991 pamatují jako nebezpečnou se značně nakloněnou mostovkou. Její konec se datuje někdy kolem r 1992. 

Změna situace nastala až koncem r. 2017, kdy byla péčí Lesů České republiky přes řeku Oslavu postavena zcela nová lávka, která má být základem budoucí cyklotrasy mezi Náměští a Vlčím kopcem po Annině cestě. Lávka z lepených nosníků ze smrkového dřeva spočívá na třech betonových pilířích, které jsou obloženy kamenem. Mostovka je vyrobena z dubového dřeva, v němž jsou vyryty protiskluzové drážky. 

Velmi zajímavou skutečností se stala doprava nadrozměrných smrkových nosníků kamionem po Annině cestě plné protisměrných zatáček s minimálním poloměrem, s prudkým klesáním a velmi nerovným povrchem. Nejlépe o tom vypovídají fotografie zde

Zprovozněním lávky nastala pod Vlčím kopcem úplně nová "turistická situace". Údolí Oslavy je totiž nádherné na obou březích, ale pochod údolím, abyste obdivovali oba břehy, nebylo možno za jeden den stihnout (trasa Náměšť - Skřipský mlýn a zpět po druhém břehu). Přechodem lávky na výletě Náměšť nad Oslavou - Vlčí kopec a zpět budete krajinářsky nadšeni a do těla dostanete "tak akorát". A druhou část údolí pod Ketkovickým hradem si necháte na jindy. 

Podle: 

https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/pod-vlcim-kopcem-vznika-staronova-lavka-pres-reku-oslavu-20..., 8. 8. 2018

http://www.lekon-tsk.cz/lavka-pod-vlcim-kopcem-v-kladerubech, 8. 8. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°9'18.939"N, 16°10'7.320"E

Adresa

Březník, Kladeruby nad Oslavou 675 74

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Březník, Kladeruby nad Oslavou
Nadmořská výška
318 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lávka je dlouhá 35 m a široká 3 m. Postavena byla r. 2017.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice Náměšť nad Oslavou nebo Kralice nad Oslavou leží na trati Brno - Jihlava. V Náměšti zastavují i rychlíky, v Kralicích jen osobní vlaky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusů se jmenuje Kladeruby nad Oslavou, Vlčí kopec. Jezdí sem spoje z Třebíče, Náměšti nebo z Mohelna, ale pouze v pracovní dny. Pokud pojedete z Brna, doporučujeme mj. jet vlakem do Tetčic, zde přestoupit na autobus 423 a výlet podél Oslavy začít buď v Senoradech nebo v Mohelnu. Do blízkosti krásných míst na Oslavě, tedy i blízko k Vlčímu kopci, se takto dostanete i v nepracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze přijet až k těsné blízkosti zámečku Vlčí kopec. Zákaz vjezdu sem na lesní silnici není. Parkovat lze na rovinatém místě nad zámečkem. 

Pozn. Od mlýna Skřipina k lávce vede podél chat polní cesta, ale již u mlýna je na ní zákaz vjezdu. Od Březníka se bez zákazu vjezdu dostanete k rekreačnímu areálu Pod Lamberkem, který je také vhodným výchozím místem pro výlety. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

S určitou dávkou pozornosti dojedete jak k zámečku Vlčí kopec, tak k rekreačnímu areálu Pod Lamberkem. Na obou místech se lze i otočit. 

Přístup pěšky

Z Náměšti nad Oslavou, žst.: velmi krásný výlet po zelené značce po pravém břehu Oslavy. Celkem 10,5 km k zámečku Vlčí kopec a pak po modré značce dolů 1 km. Zpět do Náměšti jděte po červené značce po levém břehu 10 km.

Z Kralic nad Oslavou, žst.: přístupová cesta po modré značce s prudkým klesáním k řece Oslavě . Celkem asi 6 km.

Z autobusové zastávky Kladeruby nad Oslavou, Vlčí kopec: jděte na sever Haugwitzovou alejí cca 1 km k zámečku Vlčí kopec a pak dolů k řece po modré značce další 1 km.

Z Mohelna: můžete vyrazit např. na sever k řece k mlýnu Skřipina a odtud jít po zelené značce na pravém břehu k zámečku Vlčí kopec a pak dolů k řece.  Celkem 8,5 km.

Ze Senorad: jděte dolů k řece po žluté značce k Senoradskému mlýnu a pak pokračujte po levém břehu po zelené značce a pak dolů k řece po modré. Celkem 10,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo lávky vede po pravém břehu cyklotrasa 5106 na trase Náměšť n. O. - mlýn Skřipina. Půvaby krajina na řece Oslavě ale doporučujeme poznávat pěšky. Značky vedou úseky, které jsou na kole zcela nesjízdné. K těm patří např. modrá značka mezi lávkou a zámečkem Vlčí kopec. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lávka není ze žádného směru pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu