Socha Antonína Dvořáka u Rudolfina v Praze

Dosud provizorní umístění sochy světoznámého skladatele a předchozí nedůstojné dohady


Na závěr hudebního festivalu Pražské jaro byla před budovou Rudolfina na břehu Vltavy odhalena r. 2000 socha Antonína Dvořáka. Jak známo, stavba a slavnostní zahájení provozu Rudolfina bylo doprovázeno národnostními spory mezi česky a německy mluvícími Pražany. Budova byla otevřena r. 1885. O jedenáct let později zde Antonín Dvořák jakožto dirigent uvedl skladby, jejichž provedení můžeme považovat za první koncert České filharmonie. 

Slušelo by se tedy, že tuto význačnou skutečnost bude v budově nebo před ní něco připomínat. 

Již v r. 1949 rozhodl pražský magistrát, že socha Antonína Dvořáka bude stát v parčíku u Rudolfina. Zhotovení se ujal architekt Pavel Smetana a sochař Josef Wagner, který ale zemřel v r. 1957 těsně před jejím dokončením. Tehdejší ministr kultury Zdeněk Nejedlý ale neměl Antonína Dvořáka v lásce (údajně proto, že jako mladého odmítla jeho city Dvořákova dcera Otylka a je pravda, že Nejedlý, kde mohl, tam propagoval Smetanu a blokoval povědomí o Dvořákovi). R. 1951 rozhodl, že v parčíku před Rudolfinem  bude stát socha malíře Josefa Mánesa. Je tam umístěna u Vltavy dodnes.  Otylka dala přednost skladateli Josefu Sukovi a česká kulturní společnost několikrát jednala o umístění Dvořákovy sochy. 

R. 1991 (až!) byl dokonce na Klárově (což je na opačném břehu Vltavy) položen základní kámen. K odhalení byla připravena třímetrová socha Josefa Wagnera otce a Jana Wagnera syna. To se nelíbilo houslistovi Josefu Sukovi, který zařídil u primátora slib jejího umístění na schodišti Rudolfina, kde Dvořák řídil první koncert České filharmonie, kde se konaly premiéry jeho skladeb a kde učil na mistrovské škole konzervatoře. To se zase nezamlouvalo jisté části odborné veřejnosti, takže socha nakonec byla provizorně umístěna na trávník před Rudolfinum. 

Socha je vysoká 3 m a váží 300 kg.

Snad někdy bude definitivně rozhodnuto o jejím umístění.

Podle:

https://www.prague.eu/cs/objekt/mista/1883/socha-antonina-dvoraka, 29. 8. 2018


Umístění

GPS souřadnice

50°5'21.255"N, 14°24'54.613"E

Adresa

Náměstí Jana Palacha
Praha 1-Staré Město
Praha 110 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Staré Město
Nadmořská výška
194 m.n.m.
Základní číselné údaje
Socha byla na místě postavena r. 2000. Je vysoká 3 m a váží 300 kg.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Praha hlavní nádraží, Praha-Smíchov nebo Praha Masarykovo nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Metro A stanice Staroměstská. 

Příjezd osobním autem, parkování

Využijte systém záchytných parkovišť na okraji města, v centru téměř není možnost zaparkovat. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem. V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms 

Přístup pěšky

Socha stojí před Rudolfinem, na trávníku před jižní fasádou. Rudolfinum najdete hned při výstupu z metra, stanice Staroměstská. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice u Rudolfina patří k nejfrekventovanějším v Praze, zbytek volných míst v prostoru zaplňují chodci. Jízdu na kole tady nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

U sochy jsou ulice a chodníky pro vozíčkáře dostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu