Dům U Zlaté studny v Praze

Jeden z nejkrásnějších objektů Starého Města


Dům U Zlaté studny je postaven na nároží ulic Karlovy a Seminářské, tj. při Královské cestě mezi Staroměstským náměstím a Karlovým mostem v centru Prahy. Patří mezi nejkrásnější klenoty hlavního města.

Na místě dnešního domu stávala románská stavba, jejíž zdivo je dochováno ve sklepení směrem k Seminářské ulici.  První zmínka o domě se objevuje r. 1354 (dům tehdy nožíř Václav Muldorfer kupuje od Mikuláše Znojemského). Je zřejmé, že dům již na předtím na parcele velmi dlouho stál. Malé náměstíčko před domem neslo název Nožířský plácek. V 15. století se zde eviduje několik nožířů a dva mečíři. Připomeňme, že dnes existující rozsáhlý objekt naproti domu - Klementinum - tehdy ještě nebyl postaven. Na počátku 17. století byl dům renesančně přestavěn při zachování minimálního množství gotických prvků. Počátkem 18. století byl dům spojen se sousedním malým domem v Seminářské ulici (ten byl gotický, avšak v průběhu 17. století barokně přestavěný). Spojení domů je i dnes rozeznatelné. Po r. 1769 majitelé přistavěli 3. patro. V 80. letech 20. století byl dům výrazně upraven, jako hotel se čtyřmi hvězdičkami byl otevřen r. 2008. Interiéry byly vystavěny při přestavbě nad I. patrem zcela nově, ale citlivě respektují renesanční atmosféru. Stropní trámy jsou ručně malovány. Ve sklepě jsou zachovány gotické klenby. 

Turisty zaujme neobyčejně zajímavá nárožní fasáda. Štukové reliéfy na ní ve třech etážích zhotovil r. 1713 Jan Oldřich Mayer.

Popišme je od nejnižší úrovně, kde stojí vlevo sv. Šebestián a vpravo sv. Roch.  

Pod sdruženým oknem ve 2. patře je na osmicípé hvězdě zlacená polofigura Panny Marie Staroboleslavské s Ježíškem. Nad ní dvojice andělů nese korunu a pod ní po stranách z fasády dolů shlíží dva poněkud vyděšení korunovaní čeští lvi. Vlevo autor štuků umístil svatého Václava a vpravo Jana Nepomuckého (ještě nesvatořečeného). 

Ve třetím patře mají nad děním na ulici dohled sv. Ignác vlevo a sv. František Xaverský či František Borgia vpravo. Morová patronka sv. Rozálie v poklidu vleže odpočívá nad oknem mezi nimi.

Majitelé hotelu pro ubytování citlivě a promyšleně využili polohu v centru při Královské cestě a tak jediné, co návštěvníkům může chybět, je příjezd autem. Musejí využít některou z podzemních garáží kolem 5 minut cesty odtud. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dům_U_Zlaté_studně_(Karlova), 30. 8. 2018






Umístění

GPS souřadnice

50°5'9.964"N, 14°25'1.000"E

Adresa

Karlova 3
Praha 1 - Staré Město
Praha 110 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Staré Město
Nadmořská výška
190 m.n.m.
Základní číselné údaje
První písemná zpráva o domě je z r. 1354.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do stanice Praha hlavní nádraží, Praha-Smíchov nebo Praha Masarykovo nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Metro A, stanice Staroměstská.

Příjezd osobním autem, parkování

Využijte systém záchytných parkovišť na okraji města, v centru téměř není možnost zaparkovat. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem. V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty.  

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms 

Přístup pěšky

Ze stanice metra Staroměstská na lince A, jděte na jih 300 m Křížovnickou ulicí a u Karlova mostu doleva ulicí Karlovou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice Karlova je sice sjízdná na kole, ale vzhledem k obrovskému množství chodců zde jízdu spíše nedoporučujeme. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tato část města je charakterem ulic a chodníků pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu