Zámek Filipov

Hezká ukázka anglické novogotiky


V místech dnešní pozoruhodné vesnice Filipov býval dvůr nazvaný Šintlochy. Náležel městu Čáslavi již od roku 1368, kdy se poprvé písemně připomíná. R. 1711 Šintlochy získává klášter ve Žďáře nad Sázavou, ale již roku 1760 dvůr kupuje Filip Krakovský z Kolovrat. Místo i dvůr mu natolik učarovaly, že nechal dvůr přejmenovat na Filipov a kapli, kterou vybudovali žďárští mniši, přístavbou křídel změnil na barokní zámek. Obvodové zdi původní kaple jsou zachovány ve střední části dnešní zámecké budovy. Stavbu zámku po Filipově smrti (r. 1773) dokončil jeho syn Leopold Krakovský. Ten také založil jižně od zámku rozsáhlý park, jehož hlavní alej nechal vyzdobit alegoriemi kalendářních měsíců. 

Pak se majitelé střídali. Z nich především vyzdvihněme Emilii Boleslavskou z Rittersteinu, která zámek přebudovala ve slohu anglické novogotiky. V tomto duchu byl upraven i přilehlý dvůr. Plány přestavby vypracoval Karel Šel. Po rekonstrukci zámek tvořila rozsáhlá budova bohatě členěná fasádami, věžičkami, římsami, rizality a atikami. V letech 1905 – 45 zámek patřil Viktoru Kleebornovi Eisenteinovi. Roku 1945 byl zámek znárodněn a následující léta v něm byl zemědělský provoz. Pak objekt patřil Státní knihovně ČSR. Zemědělci se podepsali na devastaci hlavně v interiérech, ale přesto zámek a celý přilehlý dvůr a vesnice jakožto naprosto pozoruhodný celek zůstaly zakonzervovány v duchu anglické novogotiky. 

Dnes je zámek sídlem společnosti, která pečuje o lidi s Alzheimerovou chorobou. Je veřejnosti nepřístupný, ale zvenčí je možno jej nerušeně prohlédnout. Určitě je nesmírně zajímavé pozorovat zvláštní a  poněkud ponurou atmosférou zámku a celé vesnice. 

Podle:

Šimek, T., Fiala, Z. a kol. (1989): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, VI., Východní Čechy, Svoboda Praha, s. 103


Umístění

GPS souřadnice

49°53'49.986"N, 15°25'22.596"E

Adresa

Zámecká 1
Filipov
Čáslav 286 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Filipov u Čáslavi
Nadmořská výška
267 m.n.m.
Základní číselné údaje
Filipov se poprvé písemně připomíná r. 1368. Zámek byl postaven r. 1773 a současnou podobu získal při přestavbě v l. 1863-65.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Čáslav, kde zastavují osobní vlaky i rychlíky (trať Kolín - Havlíčkův Brod). Tato trať sice probíhá Filipovem, ale zastávka zde na ní není. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Filipova jezdí z Čáslavi dvě autobusové linky (směr Běstvina nebo Třemošnice), obě mají provoz jen v pracovní dny. V Čáslavi je autobusové nádraží asi 400 m jižně od vlakového. 

Příjezd osobním autem, parkování

Do Filipova můžete přijet autem až před zámek úzkým vjezdem a pak doprava. Ze silnice I/38 odbočte v Čáslavi nebo v Drobovicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte na silnici před zámkem. Dovnitř objektu nevjíždějte, neotočili byste se. 

Přístup pěšky

Pěšky můžete přijít z Čáslavi po silnici, od žst je to asi 3 km. Turistické značky do Filipova nevedou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pohodlný příjezd ze všech směrů. Silnici I/38 cyklistům nedoporučujeme, je tu obrovská frekvence motorové dopravy, zvláště pak nákladních aut. Možný příjezd také po cyklostezce z Čáslavi přes Koudelov. 

Poznámky pro vozíčkáře

Zvenčí si zámek i vesnici vcelku pohodlně můžete prohlédnout. Všechny povrchy ale nejsou rovné, vezměte si pro jistotu doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu