Kostel sv. Petra a Pavla v Bobrové

Dílo architekta Santiniho


Bobrová patřila cisterciáckému klášteru v Žďáře nad Sázavou, a proto není divu, že opat Václav Vejmluva inicioval stavbu zdejšího kostela a že projekční práce svěřil r. 1714 Janu Santinimu, který pro něj tvořil. Geniální architekt využil loď a věž již stojícího starého gotického kostela a navrhl přestavbu a přístavbu. Kostel, který doposud stál v Bobrové, měl předtím dějiny, které můžeme vysledovat až do doby románské.
Výsledkem Santiniho přestavby je budova orientovaná k západu s presbytářem obdélníkového půdorysu. K němu přiléhá na západě hranolová věž, ze severu a jihu pak pravoúhlé předsíně. Loď kostela je poměrně krátká, má zaoblené rohy a trojboké, konkávně tvarované východní průčelí. Na kruchtu vede válcové schodiště, dřívější kněžiště bylo zbořeno. 
Přestavěný kostel byl novým celkem ve fasádách i v interiéru. Průčelí připomíná Borrominiho fasádu kostela P. Marie Sedmibolestné v Římě.
V interiéru je umístěn obraz Loučení sv. Petra se sv. Pavlem od znojemského malíře Josefa Winterhaldera z r. 1788. Obrazy v bočních oltářích Zvěstování P. Marie a Umírající sv. Josef vytvořil Ignác Wiedlich z Brna r. 1794. 
Na severní stěnu věže r. 1936 vyškrabal sgrafita malíř a grafik Karel Němec. Vyobrazil sv. Petra a Pavla. 
Návrh hlavního oltáře zpracoval patrně sám Santini, sochy zhotovil Řehoř Thery a jeho žďárská klášterní dílna.
Vysvěcení kostela se konalo až r. 1722, v té době jistě kostel již několik let stál.
Ačkoliv nejsou přesně doloženy písemně Santiniho vztahy ke kostelu v Bobrové, autorství mu bylo připsáno vzhledem k podobnosti s jeho díly, které na Žďársku vznikaly v téže době. 
Santini je tedy autorem velmi krásného venkovského kostela, který navrhl ve velmi jednoduché, ale přesto krásné a v dojmu velmi členité formě.
Kostel je přístupný jen v době mše.

Podle: 
Sedlák, J. a kol. (1982): Významné památky okresu Žďár nad Sázavou, Okresní památková správa Žďár nad Sázavou, nestránkováno, heslo Bobrová
    

Umístění

GPS souřadnice

49°28'48.106"N, 16°6'49.513"E

Adresa

Bobrová 592 55

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Horní Bobrová
Nadmořská výška
508 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přestavba kostela byla vyprojektována r. 1714.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Žďár nad Sázavou nebo žst Nové Město na Moravě

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Bobrová, Horní Bobrová buď ze Žďáru nad Sázavou, kde je vlakové nádraží v sousedství autobusového nebo z centra Nového Města na Moravě. Tam vzdálenost vlakového nádraží a centra, odkud odjíždějí autobusy, je asi 1 km. 

Příjezd osobním autem, parkování

Zastavit s autem lze hned vedle kostela. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zastavit s busem lze hned vedle kostela. 

Přístup pěšky

Přes Bobrovou vede červená značka ze Skleného nad Oslavou do Bystřice nad Pernštejnem. Do obou výchozích míst lze cestovat vlakem. Vzdálenost Bystřice nad Pernštejnem - Bobrová činí 15 km, vzdálenost Bobrová - Sklené 8,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Přes Horní Bobrovou vedou místní cyklotrasy, např.  č. 5256, které jsou trasovány po silnicích III. třídy nebo lesních cestách. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se sám do kostela nedostane, průvodce mu musí pomoci při překonání dvou schodů. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu