Rozhledna Brdo

Jeden z nejlepších vyhlídkových bodů na Moravě


Po roce 1989 nastal v České republice "rozhlednový boom". Vznikla velká spousta ocelových telekomunikačních věží, které byly druhotně využity pro turistiku, pokud se místní domluvili s jejich budovateli. Byl postaven velký počet dřevěných rozhleden, některé z nich jsou architektonicky velmi hodnotné. 

Pokud se zadíváme do historie, má území bývalého Československa hezkou tradici v budování kamenných rozhleden (viz např. rozhledna na vrchu Přední Žalý), ale od 30. let 20. století se žádná taková nepostavila. Dokonce nějakou dobu ani po roce 1989... 

Novostavba první kamenné rozhledny na území Česka po více než 70 letech napadla ing. Zdeňka Zálešáka z Lesů České republiky a starostu obce Modrá Miroslava Kovaříka. Na vrcholu Brdo ve Chřibech měla vzniknout kamenná stavba jako náhrada 20 metrů vysoké dřevěné rozhledny, která dosloužila v 70. letech. Investorem stavby se stalo devět obcí a dva podnikatelské subjekty. Autorem projektu byl architekt Svatopluk Sládeček, stavební práce za 5,5 mil. Kč v l. 2001-2004 provedla firma Staveko z Uherského Hradiště. Pískovec z lomu Žlutava a dřevo dodaly Lesy České republiky. Rozhlednu 28. 10. 2004 vysvětil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. 

Z krytého ochozu se otevírá fantastický kruhový rozhled. Chřiby jsou vidět z větší části, ale mnohem zajímavější jsou pohledy za krásného počasí nebo při zimní inverzi do větších vzdáleností. Pak vidíte na východě Malou Fatru, Roháče (170 km), poněkud blíž Malé Karpaty a Bílé Karpaty. Velmi vzácně na jihozápadě vykukuje nad inverzí vrchol Schneebergu v rakouských Alpách (191 km). 

Pod rozhlednou se na lesní křižovatce setkávají turistické značky ze čtyř směrů. Zde byl vybudován turistický přístřešek s poměrně rozsáhlým půdorysem. Dá se v něm nejen přečkat nepřízeň počasí, ale i nouzově přespat. Při přechodu Chřibů tak činí turisté, cyklisté, trampové, v zimě někdy tady potkáte bivakující běžkaře. 

Podle:

https://www.obeckostelany.cz/index.php?nid=1195&lid=cs&oid=4230336, 18. 10. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°10'14.333"N, 17°18'29.533"E

Adresa

Roštín 768 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Roštín
Nadmořská výška
587 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna je vysoká 23,9 m. Byla postavena v l. 2001-2004.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do žst Zdounky na místní trati Kroměříž - Zborovice nebo do žst Staré Město u Uherského Hradiště na trati Přerov - Břeclav. Ze Zdounek pokračujte pěšky, ze Starého Města autobusem nebo pěšky. 

Pokud plánujete vícedenní přechod Chřibů, pak výchozím místem může být žst Otrokovice na severovýchodě pohoří nebo žel. zast. Bohuslavice u Kyjova na jihozápadě pohoří. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ze Starého Města se můžete dopravit do obce Salaš a pak pokračovat pěšky. Pozn.: Nejbližším výchozím místem k rozhledně je chatová osada Bunč na silnici Modrá - Zdounky, sem ale linkové autobusy nejezdí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližším výchozím místem je parkoviště v chatové osadě Bunč na silnici Modrá - Zdounky. Přijet sem lze i z Kostelan. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte u chatové osady Bunč. 

Přístup pěšky

Z chatové osady Bunč: jděte po dobře upravené lesní cestě po červené značce na rozcestí pod rozhlednou a pak strmě vzhůru. Celkem asi 3,5 km. 

Ze Salaše: modrá značka na rozcestí pod rozhlednou, místy příkré stoupání, pak strmě vzhůru po červené. Celkem asi 4,5 km. 

Ze Zdounek, žst: nejdříve po silnici k jihozápadu, kde začíná zelená značka a po ní poměrně strmě vzhůru po lesních cestách. Z rozcestí pod rozhlednou vzhůru po červené. Celkem asi 11,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Lesními šotolinovými silničkami přes rozcestí pod rozhlednou  vede cyklotrasa 5158, kterou bikeři využívají pro jízdu na hlavním hřbetu Chřibů na úseku mezi motorestem Samota a chatovou osadou Bunč. Nahoru k rozhledně je třeba jít pěšky nebo kolo vést. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se dostane pouze na rozcestí pod rozhlednou. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu