Kostel sv. Jakuba v Telči

Z věže se otevírá mimořádně nádherný rozhled na městskou památkovou rezervaci UNESCO a daleké okolí

Kontaktní informace

+420 604 985 398, +420 603 388 527


Farní kostel sv. Jakuba v Telči pochází ze stejné doby jako město, tedy ze 14. století. Při velkém požáru brzy po založení shořela západní polovina města i s kostelem, telčští občané se ale záhy v 15. století dočkali nového, dvoulodního kostela v pozdně gotické podobě. 

Kolem kostela poté po 200 letech jezuité vybudovali různé přístavby, např. na severní straně "černou" kapli a na jižní straně sakristii a oratoř. Při novogotické přestavbě r. 1892 tyto přístavby byly zbourány.

Mezitím r. 1737 nákladem telčského měšťana Ondřeje Hanusíka byla vybudována křížová chodba. Tou se dnes vchází do kostela ze severní strany. Na jejím konci jsou umístěny pamětní desky obětem 2. světové války z r. 1994  od autorů V. Šeráka, B. Chalupníčka a R. Folprechtové. V předsíni kostela uvidíte pro Telč typický památník obětem 1. světové války, který byl vyroben a zdoben ve zdejší Lidové malírně začátkem dvacátých let 20. stol.

Uvnitř kostela silně zaujme klenba spočívající na 3 pilířích, které rozdělují dvoulodí a jejichž vzhled pochází z novogotické (nebo spíše puristické) přestavby z r. 1892. Oltář (stejně jako celá přestavba) jsou dílem arch. Josefa Mockera, oltář ale Mocker navrhl již před přestavbou r. 1879.  Na kůru, který byl vestavěn do lodi r. 1638, jsou původní barokní varhany z r. 1725. Jejich výrobcem byl V. Pantoček z Dačic.

V 60. letech 20. století byl věž kostela staticky zabezpečena.  

Do kostela lze vejít i z jihu, z Kyptova náměstí. J. E. Kypta byl místní učitel, ředitel kůru a hudební skladatel. V Telči působil v l. 1848-68.

Vzhledem k tomu, že masívní hranolové věž kostela sv. Jakuba se tyčí v těsné blízkosti nádherného zámku a náměstí, patří vyhlídka z ní k nejúžasnějším turistickým zážitkům na Vysočině a dost možná i v České republice. Je vidět nejenom náměstí s podloubími, zámek, ale i okolní rybníky, kopce a také např. rozhledna na kopci Oslednice a pohledově výrazný kostel sv. Jana Nepomuckého na vyvýšeném místě západně od města. Vidíme také nejvyšší bod Vysočiny vrch Javořici s vysílačem. 

Ve věži se zachovaly dva zvony: Jakub z roku 1602 a Marie z roku 1550.

Vyhlídka je otevřena jen v letní sezoně. 
     

Podle:

http://www.region-vysocina.cz/farni-kostel-sv-jakuba-telc-cx961, 28.11. 2018

https://iispp.npu.cz/mis_public/documentDetail.htm?id=946206, 7. 11. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°11'6.595"N, 15°27'3.237"E

Adresa

Náměstí Jana Kypty
Telč 588 56

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Telč
Nadmořská výška
524 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška věže je 60 metrů (podle některých zdrojů jen 53 m), vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 33 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Telč leží na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Telče jezdí několik linek autobusů. V nepracovních dnech místní autobusová doprava v Telči a okolí téměř neexistuje.

Příjezd osobním autem, parkování

V Telči je několik parkovišť. K zámku a kostelu sv. Jakuba nejblíže je parkoviště u silnice č. I/23. K zámku a kostelu je to pak necelých 10 minut přes park. Většina parkovišť je placených.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V Telči je několik parkovišť. K zámku a kostelu sv. Jakuba nejblíže je parkoviště u silnice č. I/23. K zámku a kostelu je to pak necelých 10 minut přes park. Většina parkovišť je placených.

Přístup pěšky

Kostel najdete snadno v západní části centra Telče. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklisté mají na vstupním nádvoří blízkého zámku tři řady stojanů na kola. Přes Telč vede několik cyklotras, z nichž doporučujeme trasu 1113 Telč - Jindřichův Hradec.

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídka z věže není pro vozíčkáře dosažitelná. Ani do interiéru kostela se nedostanete bez cizí pomoci přes schody. 

Rady a tipy

 Doporučujeme si na Telč a okolí vyhradit více než jeden den a nezůstat jen ve městě.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu