Domy v Kutné Hoře v Šultysově ulici

Historické budovy v centru města


Široká Šultysova ulice v Kutné Hoře spíše připomíná menší náměstí. Je lemována nádhernými historickými domy, z nichž zcela jistě upoutají pozornost tři, které jsme vybrali. 

Dům čp. 3 byl postaven na místě dřívější zástavby někdy před r. 1576. Dostavba a hlavní portál byly provedeny po zhotovení renesančních štítů a lunetové římsy r. 1591. 

Dům je řadový dvoupatrový a současně dvoukřídlý, fasáda na první pohled zaujme nádhernou nástěnnou malbou. Dům má valbovou střechu a ve městě zcela určitě stavebně nejnáročnější a nejkrásnější portál. Památka není veřejnosti přístupná. Nemáme tedy možnost ověřit informace, že v domě jsou zachovány prostory s valenými klenbami a klenbami s křížovými poli a že pod domem se nacházejí původní gotické sklepy o dvou patrech s půlkruhovými valenými klenbami.  

Dům čp. 6 má gotický původ, který je zachován ve sklepích, ale na samotné stavbě bylo provedeno mnoho úprav renesančních, barokních, klasicistních i novodobých. Dům je větší, řadový, třípatrový, má širokou sedlovou střechu a valby. Nejzajímavějším stavebním prvkem na tomto domě je obnovené okno v hlavním průčelí mimo stávají rozvrh podlaží. Okno je navíc typické kamenným ostěním a vnitřními kříži. 

Dům čp. 4 je původně gotický, který byl r. 1842 přestavěn pozdně klasicistně a ještě jej stavebně pozměnily pozdější úpravy. Dům je dvoupatrový, řadový, se sedlovou střechou a eklektickou fasádou a složitě strukturovaným novorenesančním štítem. Ve dvorním průčelí jsou pavlače na kamenných krakorcích. Stejně jako u předchozích domů není památka veřejnosti přístupná a tak si jen můžeme představit typické gotické sklepy s valenými klenbami. 
     

Podle:

https://pamatkovykatalog.cz/?mode=parametric&indexId=20481%2F2-1043&presenter=ElementsResults, 16. 12. 2018

https://pamatkovykatalog.cz/?mode=parametric&indexId=34364%2F2-3211&presenter=ElementsResults, 16. 12. 2018

https://pamatkovykatalog.cz/?mode=parametric&indexId=44897%2F2-1043&presenter=ElementsResults, 16. 12. 2018

https://iispp.npu.cz/mis_public/searchDocument.htm?search=20481/2-1043, 17. 12. 2018

https://iispp.npu.cz/mis_public/searchDocument.htm?search=34364/2-3211, 17. 12. 2018

https://iispp.npu.cz/mis_public/searchDocument.htm?search=44897/2-1043, 17. 12. 2018
     


Umístění

GPS souřadnice

49°56'58.565"N, 15°16'0.148"E

Adresa

Šultysova
Kutná Hora 284 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kutná Hora
Nadmořská výška
257 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kutná Hora hlavní nádraží na trati Kolín - Havlíčkův Brod. Zastavují tu rychlíky na trase Praha - Kolín - Havlíčkův Brod - Brno. Vlaky vyšších kategorií přes Kutnou Horu nejezdí. 

Ze stanice Kutná Hora hl. n. můžete pokračovat buď městským autobusem nebo popojet blíže k centru místním vlakem na trati Kutná Hora - Zruč nad Sázavou. Vystupte v žst. Kutná Hora město

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Kutná Hora je uzlem mnoha místních autobusových linek. Autobusové nádraží je od centra (Palackého náměstí) vzdáleno asi 600 m vzdušnou čarou na severovýchod. Středem města projíždí linka Nádraží - Poliklinika. Doporučujeme vystoupit na Palackého náměstí.

Do Kutné Hory jezdí také po silnici č. 2 autobusová linka 381 z Prahy - Hájů, ta je však oproti vlaku velmi pomalá. 

Příjezd osobním autem, parkování

Počítejte s tím, že téměř na každém parkovišti v Kutné Hoře zaplatíte. Turisté obvykle nechávají auta u kruhových objezdů u Štefánikovy ulice. Do centra v Kutné Hoře obecně neplatí zákaz vjezdu. Zvláště v letní sezoně ale ve středu města nezaparkujete. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

 Parkoviště busů je u kruhových objezdů u Štefánikovy ulice. 

Přístup pěšky

Šultysova ulice je snadno dosažitelná. Je situována v centru Kutné Hory mezi Palackého náměstím a Václavským náměstím. 

Příjezd na kole, parkování kol

Šultysova ulice je na kole snadno dosažitelná. Dejte ale pozor na velký provoz aut a chodců v centru. 

Poznámky pro vozíčkáře

Šultysova ulice je pro vozíčkáře poměrně snadno dosažitelná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu