Kamenná kašna v Kutné Hoře

Mimořádně krásné technické dílo z 15. století


V Kutné Hoře je obrovské množství stavebních památek. Snad každý dům v centru města je pokladnicí historie. Město vzniklé poněkud živelně nad stříbronosnými doly potřebovalo žít, nutné bylo hlavně dřevo do důlních chodeb, potraviny a voda

Pohledem do mapy snadno zjistíme, že dřevo si kutnohorští zajistili docela jednoduše. Pro výdřevu důlních chodeb postupně během historie vykáceli lesy v okolí Kutné Hory do vzdálenosti 30 kilometrů. Dodnes převažuje v okolí Kutné Hory bezlesá krajina. Potraviny do města na tržiště vozili rolníci a obchodníci z okolí. A voda?

Pod městem v síti důlních chodeb byla sice stříbronosná ruda, ale prameny havíři narušili. A proto si životodárnou kapalinu město zajistilo v prameni v Bylanech asi 2,5 km od dnešního centra. Voda se přiváděla dřevěným potrubím. Na konci 15. století někoho napadlo vodu shromažďovat v obrovské kašně v horní části města a tím ji učinit dostupnou pro všechny obyvatele. Tehdy se v bouřlivě rozvíjející Kutné Hoře pohybovalo velké množství špičkových stavitelů a projektantů. Obří kašna ve stylu pozdní gotiky se měla stát ozdobou města a jedním z reprezentativních symbolů jeho stavebního rozmachu. A opravdu se stala. Zdobí město dodnes. 

Je paradoxem, že nevíme s určitostí, kdo vlastně z většího množství tehdy ve městě působících stavebních odborníků kašnu v l. 1493-95 postavil. Mohlo to být dílo kamenické huti Matěje Rejska z Prostějova, nově se jako stavitel uvádí Briccius Gauske z Wroclawi. Potvrďme správnost německého příjmení, dnešní polská Wroclaw byla tehdy na území, kde se mluvilo německy.

Pozdně gotická kašna má tvar pravidelného dvanáctibokého hranolu. Podle některých zdrojů kašna měla v minulosti atikové zábradlí, vysokou střechu na konzolách a zdobily ji i sochy. Výstavbu financoval Jan Smíšek z Vrchovišť, majitel kutnohorského Hrádku. Svému účelu kašna sloužila až do r. 1890. Předtím ji v l. 1887-90 restauroval Ludvík Lábler, pozdější čestný občan Kutné Hory (od. r. 1899). Nedivme se, že se mu dostalo takové pocty. Ve městě se podílel na rekonstrukci chrámu sv. Barbory a samostatně, podle vlastního návrhu obnovoval Vlašský dvůr a kamennou kašnu. 

Dnes kašnu obdivujeme jako jedinečnou stavební a technickou památku. 


Podle:

https://pamatkovykatalog.cz/?mode=parametric&isProtected=1&catalogNumber=1000153709&presenter=Elemen..., 20. 12. 2018

https://destinace.kutnahora.cz/d/kamenna-kasna, 20. 12. 2018

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kamenná_kašna_v_Kutné_Hoře, 20. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°56'55.806"N, 15°15'49.894"E

Adresa

Rejskovo náměstí
Kutná Hora 284 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Kutná Hora
Nadmořská výška
267 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kašna byla postavena v l. 1493-95.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kutná Hora hlavní nádraží na trati Kolín - Havlíčkův Brod. Zastavují tu rychlíky na trase Praha - Kolín - Havlíčkův Brod - Brno. Vlaky vyšších kategorií přes Kutnou Horu nejezdí. 

Ze stanice Kutná Hora hl. n. můžete pokračovat buď městským autobusem nebo popojet blíže k centru místním vlakem na trati Kutná Hora - Zruč nad Sázavou. Vystupte v žst Kutná Hora město

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Kutná Hora je uzlem mnoha místních autobusových linek. Autobusové nádraží je od centra (Palackého náměstí) vzdáleno asi 600 m vzdušnou čarou na severovýchod. Středem města projíždí linka Nádraží - Poliklinika. Doporučujeme vystoupit na zastávce U Kamenné kašny

Do Kutné Hory jezdí také po silnici č. 2 autobusová linka 381 z Prahy - Hájů, ta je však oproti vlaku velmi pomalá. 

Příjezd osobním autem, parkování

Počítejte s tím, že téměř na každém parkovišti v Kutné Hoře zaplatíte. Turisté obvykle nechávají auta u kruhových objezdů u Štefánikovy ulice. Do centra v Kutné Hoře obecně neplatí zákaz vjezdu. Zvláště v letní sezoně ale ve středu města nezaparkujete. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkoviště busů je u kruhových objezdů u Štefánikovy ulice. 

Přístup pěšky

Kamennou kašnu snadno najdete v horní části centra Kutné Hory na Rejskově náměstí.

Příjezd na kole, parkování kol

Rejskovo náměstí v Kutné Hoře je na kole snadno dosažitelné. Dejte ale pozor na velký provoz aut a chodců v centru. 

Poznámky pro vozíčkáře

Rejskovo náměstí je pro vozíčkáře poměrně snadno dosažitelné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu