Tri kopy

Malebný trojvrchol na hlavním hřebeni Roháčů s turisticky exponovanými terény


Tri kopy jsou skalnatý trojvrchol na hlavním hřebeni Roháčů mezi Smutným sedlem a vrcholem Hrubé kopy. Severní (oravské) svahy jsou skalnaté, dole jsou pokryty sutí. Pod ní svahy pokračují již k horní hranici kosodřeviny, v níž se nacházejí Roháčská plesa, karová ledovcová jezera. Liptovská, jižní strana, je také strmá, spadá do Žiarské doliny. 

Vrcholy Tri kopy patří neodmyslitelně k siluetě Roháčů a při pohledu zdola, ať už z Oravy nebo z Liptova, vypadají docela "mírumilovně". Opak je pravdou. Na Troch kopách turisté chodí exponovanými místy, kde je vyžadována jistota chůze s odolností vůči závrati, občas je třeba si při postupu pomoci rukama a dobře se jistit pomocí řetězů. Vynaložená námaha je korunována fantastickým zážitkem ze zdolání tohoto typu terénu a monumentálními rozhledy ze strmých svahů. 

Bez umělých pomůcek je dosažitelná jen Prvá kopa, uvažujeme-li cestu od Smutného sedla.

Turistům, kteří jsou zvyklí na pohyb ve vysokohorském terénu, zdolání hřebene Tri kopy nebude činit potíže. Začátečníkům doporučujeme získat první zkušenosti jinde než zde. 

Za nepříznivých povětrnostních podmínek (déšť, bouřka, sníh) na Tri kopy nechoďte. 

Podle: 

http://www.irohace.cz/vrcholy/tri-kopy/, 29. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°11'59.655"N, 19°43'43.978"E

Adresa

Zuberec, Žiar 027 32, 032 05

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2136 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).  

Nebo jeďte autobusem z Liptovského Mikuláše do obce Žiar.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Přístup pěšky

Jděte od chaty na Zverovke Roháčskou dolinou po červené značce a po asfaltu k Tatliakovu jazeru a poté Smutnou dolinou po modré značce do Smutného sedla. Až sem je cesta relativně bezpečná. Zde se rozhodněte podle aktuálního počasí a dle Vaší fyzické kondice, zda nastoupíte na exponovanou túru hřebenem přes Tri kopy, Hrubou kopu a Baníkov do Baníkovského sedla. Celkem od chaty na Zverovke na Tri kopy asi 4:15 hod.  

Túra z liptovské strany ze Žiaru je podstatně náročnější délkou i převýšením. Je to asi 11 km, vyhradit si musíte asi 5:15 hodiny. Nejdříve modrá značka do Smutného sedla, na hřebeni červená značka. Túra je při příznivém počasí do Smutného sedla relativně bezpečná, další postup exponovaným terénem přes Tri kopy zvolte podle aktuálního počasí a vaší tělesné kondice. 

Cesta hřebenem je od podzimu do jara, tj.  od 1.11. do 15. 6. uzavřena.

Túry nechoďte za bouřky nebo ve sněhu.  

Příjezd na kole, parkování kol

Tri kopy jsou pro cyklisty nedosažitelné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tri kopy jsou pro vozíčkáře nedosažitelné. 

Rady a tipy

Při plánování túry na Tri kopy a Hrubou kopu je dobré počítat s časovou rezervou. Terén je exponovaný a neplatí v něm běžné pravidlo, že jedna hodina chůze odpovídá 4 kilometrům. Cesta se navíc může ještě zpomalit, že u řetězů se někdy tvoří fronty. Počítejte také s tím, že hřebenová trasa není jednosměrná. Na exponovaným místech se můžete obtížně vyhýbat s protijdoucími. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu