Hrubá kopa

Mohutná hora v hlavním hřebeni Roháčů


Hrubá kopa je nápadná hora (podle geografické klasifikace je to ale velehora) v hlavním hřebeni Roháčů. Je v tomto hřebeni po Banikovu a Pachoľi třetí nejvyšší. Výstup na ní je technicky poměrně obtížný, přesto patří k hojně navštěvovaným místům. 

Turistická stezka od západu na Hrubou kopu je na východním úbočí Baníkova vedena exponovaným skalním terénem, kde je třeba jistota chůze, občas je nutno si pomáhat rukama a využít umělé pomůcky - řetězy. Podobný přístup vede od východu, ze Smutného sedla. Zejména přechod přes trojvrchol Tri kopy místy vyžaduje odolnost proti závratím a vyšší turistické zkušenosti. Při dodržení bezpečnostních pravidel lze ale vrchol Hrubé kopy dobře zvládnout a kochat se nezapomenutelným rozhledem a zážitkem. 

Na vrchol se nevydávejte za nepříznivého počasí (bouřka, sníh). 


Umístění

GPS souřadnice

49°12'0.522"N, 19°43'26.459"E

Adresa

Zuberec, Žiar 027 23, 032 05

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2166 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park Národná prírodná rezervácia Roháčske plesá

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).  

Nebo jeďte autobusem z Liptovského Mikuláše do obce Žiar.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Žiar. 

Přístup pěšky

Jděte od zastávky autobusů nebo od parkovišť aut vzhůru Roháčskou dolinou po asfaltové silnici (též červená značka) na rozcestí Adamcuľa. Zde odbočte doprava. Na výstup Spálenou dolinou po žluté značce od rozcestí Adamcuľa do Baníkovského sedla a pak po červené na Baníkov si vyhraďte 3,5 hodiny, ale můžete to za příznivých povětrnostních podmínek stihnout i rychleji. Túra je při příznivém počasí relativně bezpečná. Z Baníkova pokračujte exponovaným terénem jeho východního úbočí na Hrubou kopu a pak dalšími exponovanými místy přes Tri kopy do Smutného sedla. Celkově počítejte s časem od Zverovky na vrchol Hrubé kopy nejméně 5 hodin. 

Túra z liptovské strany ze Žiaru je podstatně náročnější délkou i převýšením. Je to asi 11,5 km, vyhradit si musíte asi 6 hodin. Nejdříve modrá značka do Smutného sedla, na hřebeni červená značka. Túra je při příznivém počasí do Smutného sedla relativně bezpečná, další postup exponovaným terénem přes Tri kopy zvolte podle aktuálního počasí a vaší tělesné kondice. 

Túry nechoďte za bouřky nebo ve sněhu.  

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se na Hrubou kopu nedostanete.

Poznámky pro vozíčkáře

Hrubá kopa je pro vozíčkáře nedostupná. 

Rady a tipy

Při plánování túry na Hrubou kopu je dobré počítat s časovou rezervou. Terén je exponovaný a neplatí v něm běžné pravidlo, že jedna hodina chůze odpovídá 4 kilometrům. Cesta se navíc může ještě zpomalit, že u řetězů se někdy tvoří fronty. Počítejte také s tím, že hřebenová trasa není jednosměrná. Na exponovaným místech se můžete obtížně vyhýbat s protijdoucími. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu