Baníkov

Nejvyšší hora hřebene Roháčů


Baníkov je nejvyšší velehora v centru pohoří Roháče, které je součástí Západních Tater. Je současně nejvyšším bodem na hlavním  hřebeni Roháčů, který je velmi oblíben vysokohorskými turisty. Podotkněme, že nejvyšší horou Západních Tater je Bystrá (2248 m.n.m.) východně od Baníkova. Také uveďme, že pojem Roháče není míněn jako pojem geomorfologický, ale spíše jako pojem tradičního lidového označení hor nebo jako pojem krajinářský. Pokud bychom sledovali nadmořské výšky hor v okolí Baníkova, pak zjistíme, že tu existuje v jižní rozsoše hlavního hřebene hora vysoká 2184 m, která se jmenuje Baranec. Tu však zejména oravští obyvatelé hor do Roháčů nepřiřazují. 

Baníkov je populární zejména tím, že na něj vede relativně snadný a bezpečný výstup z Baníkovského sedla, kam se lze dostat Spálenou dolinou z oravské strany hor, nebo dolinou Parichvost z Liptova. Pokud však půjdete na Baníkov po červené značce od vrcholu Tri kopy nebo po zelené značce od Žiarské chaty, pak budete potřebovat jistotu chůze. Zejména na východním úbočí Baníkova zažijete pravou vysokohorskou atmosféru s řetězy, často si budete muset při chůzi pomáhat rukama. 

Baníkov je vynikajícím rozhledovým místem. Snadno poznáte okolní vrcholy Baranec, Smrek, Plačlivé, Ostrý Roháč, Tri kopy, Hrubou kopu, Pachoľu a Salatín, na západě uvidíte vápencový Sivý vrch. Za dobré dohlednosti se ukazují na západě i okolní pohoří Chočské vrchy, Malá Fatra, na jihu Nízké Tatry a na východě Vysoké Tatry. Současně můžete dobře vidět Oravskou kotlinu s vodní nádrží Orava na severu a Liptovskou kotlinu s vodní nádrží Liptovská Mara na jihu.   

Podle:

https://www.treking.cz/treky/banikov.htm, 19. 12. 2018

http://www.irohace.cz/vrcholy/banikov/, 19. 12. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°11'52.839"N, 19°42'36.967"E

Adresa

Zuberec, Žiar 027 32, 032 05

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
2178 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Tatranský národný park

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Podbieľ na trati Kraľovany - Trstená (pro přístup z oravské strany) nebo jeďte do žst. Liptovský Mikuláš na trati Žilina - Košice (pro přístup z liptovské strany).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze směrů od Podbielu přes obce Oravský Biely Potok, Habovka a Zuberec na zastávku Zuberec, Tatliakova chata rázc. Autobus pokračuje ještě na zastávku Zuberec, Zverovka chata (což je konečná).

Nebo jeďte autobusem z Liptovského Mikuláše do obce Jalovec.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.  

Na liptovské straně lze parkovat v obci Jalovec. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze u chaty na Zverovce nebo na parkovišti při dolním konci lyžařského areálu Roháče - Spálená.

Na liptovské straně lze parkovat v obci Jalovec. 

Přístup pěšky

Jděte od zastávky autobusů nebo od parkovišť aut vzhůru Roháčskou dolinou po asfaltové silnici (též červená značka) na rozcestí Adamcuľa. Zde odbočte doprava. Na výstup Spálenou dolinou po žluté značce od rozcestí Adamcuľa do Baníkovského sedla a pak po červené na Baníkov si vyhraďte 3,5 hodiny, ale můžete to za příznivých povětrnostních podmínek stihnout i rychleji. Túra je při příznivém počasí relativně bezpečná. 

Túra z liptovské strany z Jalovce je podstatně náročnější délkou i převýšením. Je to asi 11,5 km, vyhradit si musíte asi 5 hodin. Nejdříve žlutá, pak modrá, na hřebeni červená značka. Túra je při příznivém počasí relativně bezpečná.

Z liptovské strany můžete jít i z obce Žiar přes Žiarskou chatu, poslední úsek po zelené. Vyhraďte si až 6 hodin, při příznivých podmínkách to můžete stihnout rychleji. Výstup vyžaduje větší fyzické úsilí a v závěru též jistotu chůze. 

Túry nechoďte za bouřky nebo ve sněhu.  

Turistické cesty na vrcholu jsou uzavřeny od 1. 11. do 15. 6. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se na Baníkov nedostanete.

Poznámky pro vozíčkáře

Baníkov je pro vozíčkáře nedostupný. 

Rady a tipy

Baníkov je cíl, který nemůžete vynechat při túrách v Roháčích. Pokud však plánujete výlet hřebenem východně od Baníkova, rozhodně plánujte časovou rezervu. Je tu mnoho úseků jištěných řetězy, které zpomalují postup. Při velkém počtu návštěvníků se u řetězů tvoří "fronty". Hřeben východně od Baníkova navíc není "jednosměrný", takže je třeba se na řetězech obratně vyhýbat protijdoucím. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu