Radnice v Lázních Bohdaneč

Dominantní budova na náměstí

Kontaktní informace

+420 466 797 061
Oficiální stránky
info@lazne.bohdanec.cz

Na pohledově exponovaném místě v centru města Lázně Bohdaneč si místní lidé v době renesance vybudovali krásnou volně stojící radniční budovu. Stavbu na parcele na obdélníkovém půdorysu tří původně gotických domů povolil Jan z Pernštejna r. 1540, provedli ji stavitelé z okruhu pardubické pernštejnské huti. Kromě správy města budova sloužila jako sklad soli a konopí, v přízemí fungovala hospoda. 

R. 1772 postihl město požár, který zničil 78 domů, faru, pivovar, věž kostela a také radnici. Ta po několik let postrádala střechu a poté byla opravena, částečně v barokním duchu. Místo tří oblouků v loubí byly postaveny čtyři. Klenuté interiéry byly zachovány, změněno bylo průčelí, naopak ostatní stěny zůstaly strohé, bez architektonického členění. 

Ve 20. století byla budova několikrát modernizována, např. r. 1912 sem byl zaveden vodovod, r. 1925 proběhla velká rekonstrukce, pak bylo r. 1930 ve dvou místnostech zřízeno muzeum, další opravy probíhaly i v dobách socialismu, r. 2013 byla na budovu položena krytina z pálených tašek jako na začátku 20. století, r. 2014 byla obnovena fasáda, pak otevřena zrekonstruovaná restaurace. Uvnitř funguje městský úřad a od r. 2016 návštěvník si může prohlédnout místní muzejní expozici. 

Na budově nepochybně zaujme průčelí i ostatní prvky, které nesou renesanční znaky částečně změněné nebo zakryté barokní přestavbou. 

Nad čtyřmi oblouky v přízemí jsou stěny prvního patra členěny dvojicemi pilastrů. Ve středu je v oválném vavřínovém věnci umístěn znak města Bohdanče. Je vrouben ornamenty s rostlinnými motivy. Průčelí je završeno atikou s vázami a bustami císařů. Ze střechy vystupuje malá vížka pobitá plechem. V interiéru najdeme křížové a hřebínkové klenby, někdy jsou tzv. české placky. Sklepy jsou sklenuty valenými klenbami. Hlavní vchod má po stranách zbytky renesančního ostění. Od dob Josefa II. je po levé straně při vstupu do radnice zapuštěn vídeňský loket, správná míra pro kupující na trhu. 

V 1. patře se nachází velká síň, dále síň konšelská a Langrova. V konšelské síni jsou v renesančním portálu osazeny kované dveře a vysoké plackové klenby pokryty iluzívní výmalbou, která má imitovat štukovou výzdobu.

A tak v Bohdanči při prohlídce města vám mohou vadit jen dvě věci: všudypřítomné "dráty" od trolejbusové dopravy z Pardubic, které sice navozují ekologické myšlení, ale budova radnice se přes ně prakticky nedá rozumně vyfotit. A ekologické myšlení dostává na frak, když se podíváte, jaká vozidla míjejí v těsné blízkosti radnici a lázně. Ano - jsou to kamiony, které míří z Pardubic k dálnici u Chlumce nad Cidlinou nebo opačně. Je to pro ně nejkratší cesta.   
     

Podle:

https://lazne.bohdanec.cz/mesto/vyznamne-stavby/, 27. 7. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/radnice-15899664, 27. 7. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Radnice_(Lázně_Bohdaneč), 27. 7. 2020
     


Umístění

GPS souřadnice

50°4'32.903"N, 15°40'48.606"E

Adresa

Masarykovo náměstí 1
Lázně Bohdaneč 533 41

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lázně Bohdaneč
Nadmořská výška
219 m.n.m.
Základní číselné údaje
Radnice byla postavena v l. 1540-50.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Pardubice hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od žst Pardubice hlavní nádraží jezdí do Lázní Bohdaneč trolejbus č. 3. V případě, že si chcete prohlédnout centrum města, radnici a lázně, pak vystupte na zastávce Lázně Bohdaneč, náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte před hlavní budovou lázní. V pracovních dnech vhodíte do automatu u parkoviště symbolický poplatek. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus má v Lázních Bohdaneč se zastavením problém. Musíte zastavit na okraji města u autobusového nádraží. 

Přístup pěšky

Přes náměstí s radnicí vede zelená značka a vychází odtud modrá značka. Pro účely dosažení cíle - radnice na náměstí je považujeme za bezpředmětné. Naopak po zhlédnutí radnice, kostela a lázní doporučujeme dopravit se do okolí a podívat se na Bohdanečských rybník nebo do okolí Břehů, kde jsou zajímavosti Semínský akvaduktOpatovický kanál, Sopřečský kanál, rybník Buňkov, Mělická pískovna, Lohenická pískovna atd. 

Příjezd na kole, parkování kol

K radnici lze pohodlně přijet na kole. Z Pardubic vede do Lázní Bohdaneč cyklostezka oddělená od automobilového provozu. Okolí města nabízí v rovinatém terénu velké množství příležitostí pro rekreační jízdy. 

Poznámky pro vozíčkáře

Radnici si můžete zvně pohodlně prohlédnout, ale interiér není bezbariérový. 

Rady a tipy

Na náměstí v Bohdanči je nainstalována fontána, která zde situaci oživuje. Fotografům, kterým vadí troleje městské dopravy, může pomoci k lepším snímkům. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu