Úzké

Těsné setkání toku Labe a vodního kanálu Haldy u Pardubic


Kanál Halda je důmyslné technické dílo, které nechali u Pardubic vybudovat Pernštejnové již r. 1495. Jeho unikátnost spočívá v neobyčejně dokonalém vedení krajinou. Kanál odbočuje vlevo na jezu z řeky Loučné nad Pardubicemi u vesnice Počaply. Na své 10 km dlouhé trase voda překoná spád pouhých 0,5 m. Dříve napájela sádky v Pardubicích, také několik mlýnů a v novodobé historii moderní Winternitzovy mlýny.

Kanál existuje dodnes a jedno z nejzajímavějších míst při něm se jmenuje Úzké. Velmi přiléhavě. Po odbočení z Loučné se Halda od řeky oddálí, ale zase se vrací. Jenže mezitím Loučná ústí do Labe, takže Halda se přibližuje svým tokem zleva k Labi. Opravdu "velmi natěsno". Teče asi o 1 až 5 m výše než Labe, nicméně v jeho těsné blízkosti. Po šíji mezi oběma toky vede červené značená turistická stezka. Tento úkaz trvá asi 230 m, pak se Halda definitivně vydá doleva k Pardubicím, kde shybkou teče pod Chrudimkou a ústí zleva do Labe - ale až pod pardubickým zdymadlem. 

V úzkém místě na Haldě používají místní chataři zajímavé sklopné můstky. 


Umístění

GPS souřadnice

50°3'19.008"N, 15°48'34.887"E

Adresa

Pardubice 530 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pardubice I, Pardubice III
Nadmořská výška
219 m.n.m.
Základní číselné údaje
Labe a Halda se v Úzkém přibližují na vzdálenost asi 2 až 3 m. Toto přiblížení zaznamenáváme na úseku dlouhém asi 230 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Pardubice hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte od pardubického hlavního nádraží autobusem č. 9 a vystupte na zastávce Hůrka. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejblíže k lokalitě se autem dostanete takto:

Z Pardubic jeďte směr Sezemice - Holice po silnici č. 36. Na křižovatce ulic Hůrka a Pod Studánkou odbočte k severu do slepé ulice, která se také jmenuje Hůrka. Tou jeďte asi 600 m na prostranství, kde doleva je zákaz vjezdu motorových vozidel a značka slepá ulice. Zde nechte auto. 

Vycházku k lokalitě též můžete začít v Počaplech jižně od mostu přes Loučnou, kde necháte auto. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme účastníky akce vysadit u křižovatky ulic Hůrka a Pod Studánkou a naložit je na telefonické zavolání na křižovatce v Počaplech. Vycházka Hůrka - Úzké - jez na Loučné - Počaply měří asi 3,5 km. Jen poslední 1 km je podél regulované Loučné nudný. 

Přístup pěšky

Z Pardubic od zámku: jděte po červené značce podél Labe. Místy krásná vycházka. K lokalitě Úzké asi 4 km, pak do Počapel ještě asi další 2,5 km. 

Z autobusové zastávky Hůrka: jděte ulicí Hůrka k severu, u zákazu vjezdu doleva k mostu přes kanál Halda, za ním ostře doprava (to už jste na červené značce) k lokalitě Úzké. Asi 1 km.

Z Počapel po červené značce podél Loučné a pak podél Labe asi 2,5 km. Nedejte se odradit počáteční nudou podél regulovaného toku Loučné. 

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny popsané přístupové cesty jsou sjízdné na kole. Vezměte kolo horské, zvláště za mokra. 

Poznámky pro vozíčkáře

Trasu od auta zaparkovaného na konci ulice Hůrky vozíčkář s dopomocí fyzicky zdatné osoby zvládne (šotolinový, ale tvrdý povrch). K Úzké se dostanete jen na okraj. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu