Dům bratranců Veverkových v Rybitví

Památka na vynálezce ruchadla


 Nedaleko centra Pardubic na katastru Semtína a Rybitví se nachází rozlehlá průmyslová zóna chemických podniků Synthesia a Explosia, které se mj. specializují na výrobu výbušnin. Areál zaujímá po obou stranách silnice Pardubice - Lázně Bohdaneč plochu asi 7 km2. Při projíždění mezi továrnami by laika nenapadlo zrovna tady hledat stavební památku mezinárodního významu. Přesně řečeno - objekt, který najdeme, je sice svým způsobem krásný, ale podobných existují spousty. Mezinárodní jsou souvislosti s objektem spojené. 

V Rybitví se v sousedství průmyslové zóny jako zázrakem zachoval zděný venkovský dům lidového stavitelství. Narodil se v něm Václav Veverka. Tento muž spolu se svým bratrancem Františkem roku 1827 vynalezl ruchadlo, předchůdce pluhu a právě v Rybitví za kovárnou s ním oba muži udělali první brázdu. 

Dům pochází pravděpodobně z konce 18. století, před ním je umístěn od r. 1883 pískovcový památník ve tvaru pylonu, který připomíná dějinnou událost vynálezu ruchadla.

V domě obec nechala zřídit malé muzeum s expozicí o zemědělství, které však bylo r. 2019 dočasně uzavřeno.

O vynálezu ruchadla a o bratrancích Veverkových píšeme na jiném místě. 

Pokud se o místní vlastivědu zajímáte hlouběji, doporučujeme zajít si na pardubický zámek do muzejní expozice, kde je vystaveno ruchadlo z dob, kdy žili bratranci Veverkovi. 
     
Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/venkovsky-dum-rodny-dum-vaclava-veverky-16142070, 27. 11. 2019

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ruchadlo, 27. 11. 2019

https://rybitvi.cz/pamatnik-bratrancu-veverkovych/, 29. 11. 2019


Umístění

GPS souřadnice

50°3'22.703"N, 15°41'53.832"E

Adresa

Rybitví 533 54

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rybitví
Nadmořská výška
222 m.n.m.
Základní číselné údaje
Dům pochází pravděpodobně z konce 18. století, pískovcový památník je z roku 1833, první brázdu ruchadlem tu bratranci Veverkovi učinili r. 1827.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Pardubice hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od pardubického hlavního nádraží jezdí do Rybitví autobus č. 18. Nastupte do spoje směr Černá u Bohdanče a vystupte na zastávce Rybitví, křižovatka. Spojů jezdí ale poměrně málo. Můžete také jet od hlavního nádraží trolejbusem č. 3 směr Lázně Bohdaneč s častější frekvencí spojů, pak vystupte na zastávce Rybitví, závod a zbytek cesty asi 1,4 km dojděte pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze dojet až přímo k domku a zde vůz nechat. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem lze dojet až přímo k domku, kde se ale lze jen špatně otočit. Zůstaňte stát raději na 100 m vzdálené hlavní slnici. 

Přístup pěšky

K domku vede odbočka z blízké žluté značky (turistická značená trasa Rybitví, zastávka bus UMA - Horecké písníky). Pak po modré můžete pokračovat do Lázní Bohdaneč. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Pardubic je velmi vhodné pro vyznavače jízdy na kolech. Například mezi Pardubicemi a Lázněmi Bohdaneč vede "vzorná" cyklostezka. 

Poznámky pro vozíčkáře

Dům si po příjezdu autem vozíčkář může bez problémů zvenčí prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu