Husitský sbor Jiřího z Poděbrad ve Tmani

Hodnotná moderní stavba z odbobí první republiky, která nepřetržitě slouží svému účelu

Kontaktní informace

Oficiální stránky

V severní části obce Tmaň stojí modernistická stavba Husova sboru, která je odborníky vysoce ceněna, neboť se z doby vzniku zachovala s autentickými prvky. Nepřetržitě slouží modlitebním a společenským účelům a je výraznou dominantou novější části obce. 

Stavbu projektoval architekt František Šebík, stavba, jejímž vzorem byl sbor ve Voticích, se uskutečnila v l. 1925-26. 

Sbor byl postaven v novější části obce (starší se rozkládá okolo rybníka a zámku) při křižovatce dvou ulic v mírném svahu. Stavba je pravoúhlá s nepravidelným mnohoúhelníkovým půdorysem, s nízkou sedlovou střechou a hranolovou věží s mansardovou stříškou. Sestává ze dvou částí, které jsou propojeny ve směru V - Z. Východní  část blíže k silnici je patrová a západní (při pohledu ze silnice "schovaná") část se sálem sboru je přízemní.

Architektonicky velmi zajímavá je pouze východní fasáda, která byla provedena jako vítězný oblouk s nízkým štítem, orámovaným na bocích dvojicí vysokých pilastrů. Předsíň v přízemí za hlavním vchodem je mělká, nad ní je umístěn balkon. Ve vrcholu štítu je nad stylizovaným klenákem (což je stavební dílec klenby) vyvěšen mohutný kovový řemdih (středověká zbraň). Na střeše věže stavbaři umístili plechový kalich a kovaný pravoslavný kříž.

K hlavnímu vstupu z východní strany vede zděné schodiště, které je lemováno tarasními zdmi. Další schodiště vede do obytné části z jižní strany od poměrně rozsáhlé zahrady. 

Hospodářské zázemí představuje přízemní dvoukřídlá budova jihozápadně od sboru.

Budova je památkově chráněna, k čemuž odborníky vede několik důvodů. Je významným dokladem snah nově vznikající Církve československé husitské o nalezení jednotné formy svých staveb v období mezi světovými válkami a je jednou ze tří realizací svého druhu ve středních Čechách. Modernistická (nebo též neoklasicistní) kompozice východního průčelí tvaru vítězného oblouku je spolu s věží a s dochovaným řemdihem a kalichem výraznou pohledovou dominantou obce i okolí a představuje svým způsobem vyvážený protipól ke katolickému kostelu sv. Jiří, který byl postaven netypicky mimo obec.    

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/husitsky-sbor-jiriho-z-podebrad-11035122, 26. 7. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°54'29.501"N, 14°1'58.981"E

Adresa

Tmaň 267 21

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Tmaň
Nadmořská výška
360 m.n.m.
Základní číselné údaje
Budova Husova sboru ve Tmani byla postavena v l. 1925-26.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Beroun nebo do žel. zast. Králův Dvůr-Popovice.  Odtud lze pokračovat v prvním případě  autobusem nebo ve druhém případě pěšky přes Koukolovu horu

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Berouna jeďte autobusem směr Tmaň, Suchomasty, Bykoš a vystupte na zastávce Tmaň, nad školou.  

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkovat lze kdekoli v blízkých ulicích. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vůz nechte buď v ulici naproti sboru nebo zajeďte až na sídliště, kde je větší parkoviště u místní prodejny. 

Přístup pěšky

Sbor snadno najdete hned u autobusové zastávky. Přes Tmaň nevede žádná turistická značka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Zdejší silnice jsou poměrně bezpečné, ale místy dávejte pozor na nákladní automobily, které jezdí do Velkolomu Čertovy schody. 

Poznámky pro vozíčkáře

Stavbu si zvně můžete vcelku pohodlně prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu