Kaple P. Marie Bolestné nad Berounem

Téměř neznámé dílo slavného architekta Josefa Mockera


Nad městem Berounem byla v letech 1894-95 postavena podle plánů Josefa Mockera novogotická kaple Panny Marie Bolestné.

Josef Mocker ji projektoval pravděpodobně jako 58-letý. Měl už za sebou obrovské množství realizovaných projektů, především záchranu a dostavbu katedrály sv. Víta v Praze, Prašné brány, Staroměstské mostecké věže, hradů Karlštejna a Křivoklátu, chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře a desítek dalších. 

O stavbě nad Berounem veřejnost moc neví. 

Na místě dnešní studánky stála od r. 1724 původně jiná kaple. Měla podobu centrály s velkou zvoncovou střechou krytou šindelem a s polygonální vížkou a střechou tvaru jehlanu. Údajně na tomto místě rok předtím došlo ke zjevení. Stála zde i chaloupka pro opatrovníka svatyně a chaloupka pro poustevníka. Místní sem často pořádali poutě. 

R. 1786 nechal císař Josef II. chaloupky strhnout a následujícího roku byla zrušena i kaple. Ta byla jako zchátralá později stržena.

Poblíž byla roku 1895 otevřena novogotická kaple. Náklady na její stavbu činily 10 000, podle některých zdrojů 12000 zlatých. Stavitelem byl pravděpodobně jistý A. Wolf. 

Kaple na pohledově exponovaném místě je presbytářem orientována k jihu, tj. k městu. Zdivo bylo zhotoveno z režných cihel, jak je pro novostavby J. Mockera typické. Skládá se z předsíně, lodi a trojboce ukončeného presbytáře. Sakristie je navázána k západní stěně lodi se u jihozápadního nároží. Kapli završuje vysoká sedlová střecha se strmým štítem, což násobí výraznou vertikální dispozici celé stavby a je opět typická pro neogotické projekty. Střecha je kryta plechem, v jižní části hřebene vidíme menší sanktusovou vížku. 

Opodál stojí menší stavba zastřešující studánku, která je menší, ze světlých cihel, s valbovou střechou.  

Obě stavby jsou cenným dokladem novogotické tvorby obecně a současně jsou cenným kamínkem v mozaice práce pedantsky pečlivého Josefa Mockera. 

Z plošiny před kaplí se otevírá nádherný výhled na údolí Berounky, město Beroun a část Českého krasu. Horizont uzavírá pohoří Hřebeny nad Řevnicemi. 

Podle:

https://iispp.npu.cz/mis_public/documentDetail.htm?id=833222, 2. 8. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/kaple-bolestne-panny-marie-u-studanky-2157468, 2. 8. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Mocker, 2. 8. 2020
     


Umístění

GPS souřadnice

49°58'17.237"N, 14°3'37.109"E

Adresa

Samota U Studánky
Beroun 266 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Beroun
Nadmořská výška
346 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kaple byla postavena v l. 1894-95.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Beroun na křižovatce tratí Praha - Plzeň (přes Karlštejn), Beroun - Rakovník a Beroun - Praha-Smíchov (přes Rudnou). V Berouně zastavují osobní vlaky a rychlíky, vlaky vyšší kategorie nikoli.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Berouna se dostanete mnoha autobusy, např. z Prahy, Zličína, od stanice metra. Město je přirozeným centrem a konečnou stanicí pro velkou spoustu místních autobusů. Nejbližší zastávka městské hromadné dopravy je Beroun, Vítězslava Hálka.  Podotýkáme, že berounská městská hromadná doprava má velmi sporadickou a nepravidelnou frekvenci spojů.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze po strmé silnici dojet až přímo ke kapli. Parkování je zdarma. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busem se ke kapli nedostanete (omezená nosnost ulice a nahoře byste se stejně neotočili). Parkujte např. v ulici Na Vinici. 

Přístup pěšky

Kolem kaple vede modrá značka Beroun, žst - Beroun, Husovo náměstí - Děd, rozhledna. Z Husova náměstí je to ke kapli necelé 2 km,  a to do kopce, místy velmi prudkého. 

Příjezd na kole, parkování kol

Z centra města lze ke kapli vystoupat na kole. Nemusíte mít horské kolo, stačí silniční. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud ke kapli dojedete autem, můžete si její okolí částečně prohlédnout. Z asfaltové silnice blíž ke kapli může vozíčkáře vytlačit jen fyzicky zdatná osoba. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu