Krušná hora a rozhledna Máminka

Ohromující rozhled na velkou část Čech

Kontaktní informace

+420 311 697 323 (obecní úřad)
Oficiální stránky
info@hudlice-maminka.cz

Hudličtí občané r. 2005 vysázeli u obce novou alej z desítek lip a nazvali ji Tátovka. Snad aby to nebylo maminkám líto, jeden z nich, Radek Olič, oslovil architektonickou kancelář Martina Rajniše s nápadem vystavět v katastru obce na vrcholku Krušné hory novou rozhlednu Máminku. 

Hudlice a jejich okolí je z historie známo jako dobývací prostor s hlubinnými doly na železnou rudu. Na vrcholku Krušné hory kdysi stála trigonometrická věž a díky dobrým podmínkám vrchol často využívali berounští vojáci - spojaři (samozřejmě, když ještě existovali).

Nová věž měla navazovat na tradici trigonometrických bodů, nad nimiž stavěné věže měly obvykle tvar trojbokého jehlanu. Martin Rajniš se spolupracovníky k novému úkolu přistoupili s nesmírnou pokorou a navrhli věž - dřevěnou "vzdušnou" rozhlednu v podobném tvaru, navíc se zavěšeným točitým schodištěm uvnitř tělesa věže. 

Obecnímu zastupitelstvu se podařilo r. 2007 sehnat financování výstavby rozhledny jako součást širšího projektu. Kromě rozhledny se připravilo značení a informační tabule naučné stezky, odstavná parkoviště pro motoristy, pořízení a oprava mobiliáře rodného domku Josefa Jungmanna a jeho elektrifikace a také zpevnění přístupové cesty na Hudlickou skálu

Občanům, firmám a spolkům byla nabídnuta spoluúčast: věnujte peněžní dar na stavbu rozhlednu a váš vzkaz bude vyryt na jeden ze schodů, které povedou nahoru. 

Jak už je v Česku obvyklé, od nápadu k otevření díla uběhne dlouhá doba. Rozhledna byla otevřena v červnu 2015 současně s ostatními dílčími částmi projektu. 

Konstrukce z bezpečnostních důvodů pojme jen omezený počet osob, což doporučujeme dodržovat. Hned po vstupu na věž poznáte důvod. Zavěšené schodiště se totiž mírně kýve, což znásobuje mírně dobrodružný pocit při zdolávání vyhlídkové podesty.

V Česku existuje jen několik rozhledových míst s širokým obzorem. Z Máminky je ale k vidění při dobré dohlednosti na severu pásmu Krušných hor na severní státní hranici a na jihozápadě vrcholy Českého lesa, které leží na státní hranici v podstatě opačným směrem. Ze vzdálených míst lze spatřit například např. Milešovku (66 km), Říp (56 km), Ještěd (113 km), Cukrák (31 km), Přimdu (96 km). Vidíme paneláky v Kladně a v Praze a také přistávající letadla mířící k pražské Ruzyni. Vrcholky a údolí v chráněných krajinných oblastech Český kras a Křivoklátsko vám přijdou směšně blízko. Takže možná jedinou chybou se může zdát, že atraktivní hrady Karlštejn a Křivoklát ukryté v bočních údolích z Máminky vidět nejsou. 

Máminka je přístupná volně celoročně, vstupné se neplatí. Pod věží můžete spočinout pod turistickým přístřeškem a poučit se u tabulí naučné stezky. 

Podle:

http://www.obec-hudlice.cz/turisticke-zajimavosti/rozhledna-maminka/, 28. 7. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°57'47.952"N, 13°55'47.994"E

Adresa

Hudlice 267 03

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hudlice
Nadmořská výška
609 m.n.m.
Základní číselné údaje
Celková výška rozhledny je 33 metrů. Vyhlídková podesta je nainstalována ve výšce 21 metrů nad zemí. Vede k ní 98 schodů. Rozhledna byla otevřena r. 2015.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Beroun nebo žel. zast. Králův Dvůr na trati Praha - Plzeň. V Berouně je autobusové nádraží hned vedle vlakového.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Berouna aut. st. jezdí do obce Hudlice nebo obce Nový Jáchymov autobusy. Můžete použít linku Beroun - Kublov - Branov s provozem v pracovní dny i o víkendu nebo linku Beroun - Nový Jáchymov s provozem jen v pracovní dny. Vystupte na zastávce Hudlice, U Kříže nebo na zastávce Nový Jáchymov

Příjezd osobním autem, parkování

Nejlepší přístup je z parkoviště Varta jihozápadně od rozhledny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vůz nechte na parkovišti Varta jihozápadně od rozhledny. 

Přístup pěšky

Z parkoviště Varta: asi 1,7 km po modré značce a pak doleva po odbočce z ní. Pohodlná, téměř stále stoupající šotolinová cesta. 

Z Hudlic, U Kříže, bus zast.: asi 3,7 km po modré značce, pak po odbočce z ní.  

Z Nového Jáchymova, bus zast.: asi 3,3 km nejdříve po červené značce, pak po modré, pak po odbočce z ní. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme příjezd od parkoviště Varta po modré značce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Příjezd k rozhledně sice s fyzicky zdatným doprovodem vozíčkář zvládne, nahoru se ale nedostane. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu