Hrad Duino

Castello di Duino, Devinski grad, italská pevnost na severu Jaderského moře poblíž hranic se Slovinskem

Kontaktní informace

+39 040 208 120
Oficiální stránky
info@castellodiduino.it

V Terstském zálivu na italském území, ale v těsném sousedství Slovinska shlíží z vápencové skály Carso na mořskou hladinu hrad Duino (Devinski grad), který hraje roli v italských i v českých dějinách. 

Starý hrad v blízkosti dnešní stavby se uvádí již v 11. století. Hrad na současném místě byl postaven r. 1389. Stavbu organizoval rod Walsee, který ale zanikl. Poté byl hrad využíván jako vězení, načež se dostal do vlastnictví rakouského rodu Hoferů

Dcera Mathiase Hofera se v 16. století provdala za Raimonda della Torre Valsassina. Jeho rodina Thurn-Hofer Valsassina držela hrad až do r. 1660. Poslední členka rodu Tereza si bere v polovině 19. století za muže prince Egona zu Hohenlohe. Již roku 1875 se princezna z tohoto rodu, Marie zu Hohenlohe, dcera Terezy vdává za prince Alexandra von Thurn-Taxis z české větve tohoto rodu. Hrad Duino potomci tohoto rodu spravují dodnes. Roku 2003 se rozhodli stavbu částečně zpřístupnit veřejnosti. V prohlídkovém okruhu jsou v 18 pokojích  instalovány ukázky vybavení z 19. století. Z oken a z teras se otevírají nádherné výhledy na Jaderské moře. Během prohlídky si můžete mimo jiné uvědomit, že na hradě se odehrávala významná setkání, protože tu hosty byli mj. Alžběta Rakouská (Sissi), arcivévoda František Ferdinand, skladatelé Johann Strauss, Franz Liszt a další.

Nejvýznamnější postavou ale byl host princezny Marie, rakousko-český básník Rainer Maria Rilke, který na hradě vytvořil od r. 1912 první část díla Duinese Elegies. Dokončil ho až po 10 letech ve Švýcarsku a věnoval své hostitelce. 

Vynikající výhledy si můžete vychutnat také z hradních bašt. 

Hrad je obklopen okouzlujícím parkem, jehož zeleň je vysazena v různých výškových úrovních se středomořskou vegetací, 21 000 květinami a doplněna sochami. Park založila princezna Marie, pak r. 1954 ho nechal obnovit princ Raymond. 

Hradní bunkr nechali postavit r. 1943 němečtí okupanti jako obranu proti možnému spojeneckému vylodění. Fungoval také jako protiletecký kryt. Po válce ho až do r. 1954 používali Britové jako sklad paliva. Od roku 2006 je přístupný veřejnosti. 

U Duina najdeme ještě jednu souvislost s českými dějinami. V městské části Sistiano (převážně na pláži) probíhalo natáčení filmu Účastníci zájezdu (uvedení r. 2006). 

Podle:

Domovská stránka (castellodiduino.it), 28. 3. 2022


Umístění

GPS souřadnice

45°46'18.430"N, 13°36'14.124"E

Adresa

Frazione Duino 32
Duino-Aurisina 34011

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
17 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad byl postaven ve 14. století. Od roku 1875 hrad patří rodině Thurn-Taxisů s českými kořeny. Roku 1912 na hradě Duino začal rakousko-český básník Rainer Maria Rilke psát své dílo Duinese Elegies. Hrad je částečně zpřístupněn od r. 2003.

Přístup

Příjezd vlakem

Severně od vesnice Duino vede železniční trať Monfalcone - Trieste, ale není tu žádná stanice ani zastávka. Nejbližší žst se jmenuje Sistiana-Visogliano (východně od Duina). Z České republiky sem můžete jet přes Wien, Villach a Udine. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do zastávky Duino centro. 

Příjezd osobním autem, parkování

V úzkých uličkách Duina se parkuje docela špatně. Jedno menší parkoviště je východně od hradu, další severozápadně od hradu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ačkoli na webových stránkách hradu se uvádí, že parkoviště východně od hradu je určeno pro autobusy, není tomu tak. Zkuste parkovat v uličkách severozápadně od hradu. Velké typy busů ale musejí parkovat mimo město. 

Přístup pěšky

Strategická poloha městečka na okraji Terstského zálivu způsobila, že tudy vede hned několik dálkových pěších tras, např. Alpe - Adria trail. Doporučujeme krásnou procházku po pobřeží východně od městečka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte běžnými silnicemi a uličkami až k hradu, kde musíte kola zamknout a hlídat. V okolí Duina nejsou speciální cyklostezky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Hrad není bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu