Agia Galini

Turistické středisko na jihu Kréty


Agia Galini je bývalá rybářská osada, dnes malebné městečko na jižním pobřeží Kréty. Nedávno ji objevili turisté. Představuje totiž výhodnou základnu pro výlety po celém jižním pobřeží ostrova, ať už v autě nebo lodí, není odtud daleko k výchozím bodům jižního výstupu na Psiloritis, nejvyšší horu Kréty, která je z městečka krásně vidět například z pláže. Rozdíl nadmořských výšek téměř dva a půl kilometru mezi hladinou moře a vrcholkem je úchvatný

Místní reagovali výstavbou menších hotelů a penzionů, obec nechala u přístavu vybudovat velké parkoviště. Východně od obce láká ke koupání asi 1 km dlouhá pláž s tavernami, možnostmi ubytování a campingem.  

Nad hlavním parkovištěm můžete navštívit místní Folk Art Museum a pokochat se novodobými plastikami Daidala a Ikara. 

V obci nechybí snad žádné služby, na které je dnešní turista zvyklý. Jezdí sem autobus z Héraklionu (frekvence spojů je ale řídká a doba jízdy relativně dlouhá), mezi severním pobřežím a Agiou Galini vedou dvě docela kvalitní silnice, ve městečku je spousta taveren, ubytovacích možností, je tu půjčovna aut, přístav osobních výletních lodí, čerpací stanice pohonných hmot s autoservisem – a přitom tu nevládne vyloženě komerční atmosféra, která by si vytyčila za cíl bezohledné dolování peněz z návštěvníků. 

Nejznámějším restauračním podnikem je Faros, rybí taverna, jejíž majitel dává hostům na stůl vlastnoručně ulovené čerstvé kousky. Na pláži kulinářský zážitek nabízí taverna Stochos.


Umístění

GPS souřadnice

35°5'45.235"N, 24°41'17.330"E

Adresa

Agia Galini 74053

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m. - 50 m.n.m.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusová doprava na Krétě viz https://e-ktel.com/en/. Do Agii Galini jezdí spoje z Rethymna a z Heraklionu cca 5 krát denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě se poměrně špatně parkuje, protože zástavba je stísněna do úzkých uliček bez možnosti zanechání auta. Parkoviště je u přístavu nebo u pláže. 

Z Heraklionu vede do Agii Galini nová, velmi kvalitní silnice přes hory, její kvalita pak západně od městečka Moires poněkud klesá. 

Z Rethymna vede taktéž kvalitní silnice přes hory, jen je místy dost klikatá. Dejte pozor na průjezd městem Spili s velmi úzkými uličkami, kde klidně můžete potkat manévrující kamion. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování na parkovišti u pláže, kam se bezpečně vejdou všechny typy busů. 

Přístup pěšky

 Doporučujeme projít se po pěší promenádě mezi městečkem (přístavem) a pláží. 

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny atrakce ve městě i na pláži jsou dobře dostupné na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na prohlídku městečka si určitě vezměte doprovod. Je zde hodně kopců, ale zvládnete to. Na pláži budete mít problém, protože je tu dost překážek při přístupu do vody a písek nebo štěrk je tu hluboký. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu