Pláž v Agia Galini

Malebné místo na koupání a lenošení na jihu Kréty


Poblíž Agia Galini na jižním pobřeží Kréty ústí do moře řeka Platis, v níž teče voda jen v zimní polovině roku, kdy v horách prší nebo sněží. Terén u řeky při ústí je na rozdíl od okolních hor zcela rovinatý. Byl zastavěn menšími hotely nebo zahradami, také tu najdete camping. Záliv u Agia Galini je částečně chráněn před větry, které jinak bičují celé jižní pobřeží ostrova, takže Agia Galini je vyhledávána milovníky koupání a rekreace na písčité a kamínkové pláži. 

Nejblíže k městu pobřeží lemují hospody, které svým hostům pronajímají slunečníky a lehátka (cena pro dvojici cca 5 euro na den, stav r. 2019, některé taverny tuto taxu neúčtují, pokud si dáte nějaké jídlo). Když se místních budete ptát na nejlepší tavernu na pláži, téměř všichni řeknou Stochos, kde kuchař připravuje pokrmy v hliněné peci. Na jednom místě je řetězec taveren a slunečníků přerušen volným plážovým úsekem, kde můžete lenošit s vlastní výbavou. Koupání v moři v Agia Galini je vhodné pro všechny věkové kategorie včetně dětí. Na pláži je sice v rekreační špičce poměrně dost lidí, ale zcela masová komerční vlna sem ještě nedorazila. 

Mořskou vodu na pláži lze označit jako hodně čistou, někdy je ale její kvalita zhoršená. 

Dále od města směrem na východ zeslabuje ochrana pláže před větrem, zvyšují se mořské vlny a na okraji města končí výskyt hospod. Následuje dlouhatánská přírodní pláž bez civilizačních vymožeností, která je často bičována větrem a vlnami.
     


Umístění

GPS souřadnice

35°5'53.230"N, 24°41'31.427"E

Adresa

Agia Galini 74053

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
0 m.n.m.
Základní číselné údaje
Městská pláž je asi 500 m dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusová doprava na Krétě viz https://e-ktel.com/en/. Do Agii Galini jezdí spoje z Rethymna a z Heraklionu cca 5 krát denně. 

Příjezd osobním autem, parkování

Ve městě se poměrně špatně parkuje, protože zástavba je stísněna do úzkých uliček bez možnosti zanechání auta. Parkoviště je u přístavu nebo u pláže. 

Z Heraklionu vede do Agii Galini nová, velmi kvalitní silnice přes hory, její kvalita pak západně od městečka Moires poněkud klesá. 

Z Rethymna vede taktéž kvalitní silnice přes hory, jen je místy dost klikatá. Dejte pozor na průjezd městem Spili s velmi úzkými uličkami, kde klidně můžete potkat manévrující kamion. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme parkování na parkovišti u pláže, kam se bezpečně vejdou všechny typy busů. 

Přístup pěšky

Z města na pláž vede podél břehu promenádní cesta, pokud budete mít auto nebo ubytování v horních partiích města, pak sejděte k pláži uličkou od autopůjčovny. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pláž je pohodlně dostupná na kole. 

Poznámky pro vozíčkáře

Na pláži je dost překážek při přístupu do vody a písek nebo štěrk je tu hluboký. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu