Silnice mezi Kissou Kampos a Drimiskos

Nádherné scenérie při přejezdu horského hřbetu na jihu Kréty


Nad jižním pobřeží Kréty najdeme hned několik silnic, z nichž se otevírají úchvatné výhledy na moře i hory. Jednou z nich se můžete vydat mezi vesnicemi Kissou Kampos a Drimiskos. Pojedete přes horský hřbet, který odděluje silnici Agia Galini - Spili od pobřeží. Mohou tudy například jet výletníci k plážím, které jsou známé pod názvem Agia Fotini. Moc aut tu nejezdí, rozhodně nad turisty převažují terénní Toyoty místních pastevců. 

10,5 km dlouhou cestu doporučujeme začít v Kissou Kampos, kde odbočíte z hlavní silnice. Stoupáte do vesnic Aktounda a Vatos, pak jedete víceméně po vrstevnici do vesnice Ardaktos, kde prudce odbočíte k vrcholu stoupání v sedle pod větrnými elektrárnami. Za ním se uotevře úchvatný výhled k jihu a k západu s mořským pobřežím a několika sídly. Milovníci geologie navíc mohou v silničním zářezu studovat rovnoběžné, ve velkém úhlu nakloněné vrstvy vápenců. Následuje sjezd do vesnice Drimiskos, kde si vyberete další směr jízdy jižní Krétou. 


Umístění

GPS souřadnice

35°10'17.316"N, 24°31'57.497"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
420 m.n.m. - 726 m.n.m.
Základní číselné údaje
Přejezd je dlouhý asi 10,5 km.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Jízdu popisovanou krajinářsky nádhernou silnicí můžete začít v Kissou Kampos. Tato vesnice leží na frekventované silnici I. třídy Rethymno - Spili - Agia Galini. Jeďte opatrně, silnice je klikatá, místy velmi úzká, nejsou na ní ale exponovaná místa. V silničním zářezu pod elektrárnami lze zastavit u okraje silnice a kochat se výhledem na vzdálené mořské pobřeží. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme velkou opatrnost po celou dobu jízdy. 

Přístup pěšky

V okolí silnice neexistují vhodné tipy pro pěší výlety, zvláště pak v letních vedrech. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnici pokládáme za středně obtížnou výzvu pro jezdce na silničních kolech. 

Poznámky pro vozíčkáře

Z auta můžete bez problémů vystoupit na vyhlídce v silničním zářezu pod větrnými elektrárnami. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu