Výhled na Pražský hrad z Jiráskova mostu

Dokonalé panorama nejrozlehlejšího hradního areálu na světě


Jiráskův most spojuje v Praze levobřežní Smíchov s Novým Městem na pravém břehu. Začátek výstavby se konal r. 1929 podle plánů architektů Vlastislava Hofmana a Františka Mencla. Most byl postupně uveden do provozu v l. 1931 až 1933. Původně byly na něm položeny tramvajové koleje, později byly odstraněny, ale zato tudy po II. světové válce vozila cestující trolejbusová linka. 

Most je železobetonový, cca 311 m dlouhý a 21 m široký. Břehy spojuje šest obloukových polí rozpětí od 45 do 51 metrů. Nejhezčím prvkem mostu jsou na každé straně dvojice mohutných, cca 13,5 m vysokých pylonů. 

Projektanti mostu netušili, jaké zajímavé souvislosti se odehrají zhruba 60 let po jeho otevření. Poblíž stavby za II. světové války po zboření nárožní budovy při bombardování Prahy vznikla proluka. A hned vedle ní bydlel Václav Havel, disident a budoucí prezident. 

V letech 1994-96 byla proluka zastavěna velmi smělým dílem, které nese název Tančící dům. Jiráskův most získal ihned jinou dimenzi, protože na novou stavbu se začaly chodit dívat davy lidí. Řada z nich šla po Jiráskově mostě. Objevili, že se odtud otevírá mimořádně krásný pohled na Pražský hrad. Ne že by tento pohled byl předtím neznámý, ale najednou se objevila v myšlení velkého množství návštěvníků "konkurence" tradičnímu výhledu od Novotného lávky. 

Z Jiráskova mostu je panorama Hradčan opravdu krásné, navíc je podtrženo pohledem na Malostranskou vodárenskou věž a pražské ostrovy, mezi nimiž v letní sezoně plují spousty plavidel nejrůznějších koncepcí. A dopravní odborníci ocení i zajímavý pohled do vjezdu jedné z pražských plavebních komor. 

Tolik směr sever. Otočme se proti proudu řeky.

Vltavu tu překonává Palackého most a za ním (bezejmenný) železniční most. Panorama dokresluje věž kostela na Vyšehradě. 
 
Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jiráskův_most, 11. 1. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°4'32.066"N, 14°24'41.386"E

Adresa

Jiráskův most
Praha 5 - Smíchov
Praha 150 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Smíchov
Nadmořská výška
195 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jiráskův most byl postaven v l. 1929-31. Je 311 m dlouhý a 21 m široký.

Přístup

Příjezd vlakem

Vlakem jeďte buď do železniční stanice Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží nebo Praha Smíchov, kde přestupte na metro. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Malostranská (linka A) na levém břehu nebo Karlovo náměstí (linka B) na pravém břehu. Tramvaje jezdí ještě blíže. Spojení hledejte do zastávky Jiráskovo náměstí na pravém břehu Vltavy nebo Arbesovo náměstí na levém. 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty. 
Na Smíchově lze parkovat u křižovatky Anděl v podzemí obchodního domu Nový Smíchov. Vjezd z ulice Kartouzské. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Jděte na Jiráskův most, chodníky na něm jsou široké a relativně bezpečné.

Příjezd na kole, parkování kol

Tato část Prahy je sice na kole sjízdná, ale nikoli k cyklistům přátelská. Chybí cyklostezky i stojany na kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Jiráskův most je pro jízdu vozíčkářů vcelku bezproblémový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu