Kolejová splítka u Jindřichova Hradce

Dopravně technická zajímavost pro vlakové nadšence


Od železniční stanice Jindřichův Hradec na východ vedou na jednom a tomtéž tělese dvě odlišné tratě. Chcete-li, můžeme hovořit o třech. 

Železniční stanice Jindřichův Hradec má dvě nástupiště. Dále od centra města jezdí vlaky na normálním rozchodu 1435 mm na trati Veselí nad Lužnicí - Jihlava. Blíže k centru je situováno úzkorozchodné nádraží o rozchodu 760 mm pro vlaky na tratích do Obrataně (směr na sever od města) či do Nové Bystřice (jihovýchodně od města). 

Směrem na Jihlavu se oba rozchody sbíhají hned, kdy vlaky opustí nádraží. Kolejová splítka obou rozchodů vede vlaky nejdříve na severovýchod, kde se nachází technický unikát, který není mezi odbornou veřejností nijak zvlášť uváděn. Je tu jediný železniční přejezd v České republice, kde silnice křižuje kolejovou splítku (souřadnice 49°9'44.281"N, 15°0'48.711"E). Trať se pak v oblouku stáčí a míří k východu, kde se v odbočce Dolní Skrýchov odpojuje na speciální výhybce úzkorozchodná trať do Obrataně. 

Posledním unikátem kolejové splítky je další odbočka zvaná Kanclov, kde se normálněrozchodná a úzkorozchodná trať stávají samostatnými a kde kolejová splítka končí. Z odbočky Kanclov máme naše fotografie. 

Ještě v 80. letech 20. století byla splítka v celé své délce čtyřkolejnicová, dnes se používají tři kolejnice. Jedna slouží pro jízdu vlaků obou rozchodů. 

Když redakce tohoto webu mluvila s Janem Šatavou někdy kolem r. 2003, kdy pracoval u JHMD, provozovateli úzkorozchodných tratí u Jindřichova Hradce, pak ten tvrdil, že existuje projekt, který oba rozchody oddělí na samostatná tělesa a vlaky kolejovou splítku nebudou potřebovat. O realizaci se, pokud je redakci známo, vůbec neuvažuje. 

Technický unikát můžete vidět například u odbočky Kanclov, která je dostupná po silnici. 

Dbejte osobní bezpečnosti. Vlaky zde sice jezdí poměrně pomalu, ale návštěva kolejové splítky může být pro turistu posledním úkonem na tomto světě. 


Umístění

GPS souřadnice

49°9'42.702"N, 15°1'43.711"E (rozvětvení tratí z Jindřichova Hradce do Jihlavy a do Nové Bystřice)

Adresa

Dolní Skrýchov
Jindřichův Hradec 377 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Dolní Skrýchov
Nadmořská výška
470 m.n.m.
Základní číselné údaje
Koleje normálního rozchodu jsou od sebe vzdáleny 1435 mm, úzkorozchodná trať u Jindřichov Hradce má tuto hodnotu 760 mm. Délka kolejové splítky je asi 2 km.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Jindřichův Hradec.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Jindřichova Hradce můžete přijet autobusem z mnoha směrů. Autobusové nádraží je blízko vlakového. Pokud byste se chtěli dostat do velmi těsné blízkosti splítky, pak hledejte spojení do zastávky Jindřichův Hradec, Ke Kanclovu. 

Příjezd osobním autem, parkování

Při jízdě autem odbočte ze silnice I/34 (vede v souběhu s I/23) na okraji města (souřadnice 49°9'35.068"N, 15°1'30.502"E) a jeďte po nepříliš kvalitní silničce k odbočce Kanclov ke dvojici železničních přejezdů). Zde auto zanechte u okraje silnice.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí zůstat na křižovatce 49°9'35.068"N, 15°1'30.502"E. Na Kanclově byste se neotočili. 

Přístup pěšky

Jděte na severovýchodní okraj města a pak odbočte doprava po silničce k samotě a ke dvěma železničním přejezdům. 

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo Kanclova můžete jet na kole po cyklotrase nazvané "Nežárka". 

Poznámky pro vozíčkáře

Od silnice na Kanclově se k blízkosti splítky nedostanete, ale můžete si ji prohlédnout na železničním přejezdu blíže k městu (49°9'44.281"N, 15°0'48.711"E).

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu