Silnice Patsianos - Kalikratis

Mimořádně nádherná horská komunikace na jižním pobřeží Kréty


Úbočími vápencových hor jižní Kréty se vine docela velké množství silnic, z nichž některé patří k velmi příjemným mototuristickým zážitkům. Kdo chce mít úchvatné výhledy a trochu dobrodružství, jede s autem právě sem. 

Mezi vesnicemi Patsianos v pobřežní nížině a Kalikratis v mohutné horské krasové depresi ve vnitrozemí vede velmi úzká a sporadicky používaná silnička. 

Doporučujeme jízdu z vesnice Patsianos, odkud se silnice v serpentinách šplhá na horskou krasovou planinu. V níže položených místech je vozovka částečně zarostlá květinami a keři, které dodávají provozu tajemný ráz. Kdyby tudy nejezdilo vůbec nic, rododendrony by silnici zcela pohltily a příroda by zvítězila nad člověkem. 

Téměř v každé serpentině se z auta otevírají nové výhledy na okolní hory i dolů na moře. 

Po 5,5 km silnice dosáhne prvního vrcholu, kde se na suché krasové planině téměř výhradně tvořené škrapy střídají vyvýšeniny a závrty či jiné krasové deprese. Na sedmém kilometru dosáhnete vrcholu stoupání asi 750 m.n.m. Následuje krátké klesání. 

Vodní toky zde existují jen v zimní polovině roku. V další jízdě pojedete údolím říčky Kalikratis, která je v létě zcela bez vody. Cíl této malé mototuristické vyjížďky může být ve vesnici Kalikratis v namořské výšce asi 740 m, kde silnice vyúsťuje na jinou komunikaci vyšší třídy, po níž se můžete vydat například k soutěsce Imbros

Silnice není nebezpečná. Nejsou na ní sesuvy ani propadlé části vozovky (na jiných lokalitách Kréty časté). Nicméně jakákoli riskantní jízda může skončit velmi špatně. Silnice není vybavena svodidly ani svislým dopravním značením. V některých úzkých místech budete muset při míjení s protijedoucím vozidlem být hodně opatrní a třeba budete muset i couvat. A konečně - zcela náhle vám do silnice může vběhnout koza nebo ovce. 


Umístění

GPS souřadnice

35°13'2.295"N, 24°14'23.301"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
100 m.n.m. - 750 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je dlouhá asi 11 km.

Přístup

Příjezd osobním autem, parkování

Z vesnice Patsianos hledejte křižovatku 35°12'15.362"N, 24°14'10.797"E. Není tu žádný směrový ukazatel a "vaše" silnice směřující vzhůru vypadá tak, že po několika metrech skončí. Koneckonců, hřbitov je tu blízko. 

Pokud pojedete obráceně, pak výchozí křižovatka ve vesnici Kalikratis má souřadnice 35°14'41.912"N, 24°15'30.593"E.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusům jízdu po popisované silnici nedoporučujeme. 

Přístup pěšky

Po silnici sice můžete jít i pěšky, ale hezčí je souběžná soutěska říčky Kalikratis. V létě je tu ale moc velké vedro. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je sjízdná na kole. Výjezd nahoru ale není nic pro padavky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Podél silnice je množství míst, kde lze zastavit a kochat se výhledy, nikde ale není možnost delší jízdy s vozíčkem mimo hlavní komunikaci. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu