Lasithi

Obrovské polje ve vnitrozemí východní Kréty, místně uváděné jako oropedio, tj. náhorní plošina


Lasithi (místně Oropedio Lasithi) je obrovská náhorní plošina, geograficky polje, ve vnitrozemí východní Kréty. Jakožto učebnicový příklad polje připomíná obří závrt s plochým dnem. 

Rozkládá se v přibližné nadmořské výšce 850 metrů, okolní hory mají výšku přes 1500 m.n.m. a pohoří Dikti na jihu přes 2000 m.n.m. Geologické podloží Lasithi i okolních hor tvoří vápence. Z hor tekoucí potoky se na okraji Lasithi ztrácí v propadáních a tečou pod zemí. Pokud mají tok na povrchu, pak je to hlavně v zimě, kdy je nižší výpar a dostatek tajícího sněhu na horách. Jeden z potoků pak teče rovinou Lasithi zhruba ve směru západ - východ a ztrácí se v podzemí v propadání asi 2 km od jihovýchodního okraje plošiny. Z výše uvedeného vyplývá, že plošina má mírný sklon od západu na východ až jihovýchod. 

Lasithi má přibližně elipsovitý tvar o obvodu asi 28 km a ploše, která je uváděna v literatuře různě. Dle našeho měření činí méně než obvyklé údaje, asi 31 km2. Rovina Lasithi není zcela ideální, na jihovýchodním pokraji se z ní zvedají dva ostrovní vápencové pahorky, jeden nízký, jeden vysoký. 

Půda na krasovém podloží je úrodná. V létě je podnebí typicky středomořské, s minimem srážek, ale s teplotami nižšími než na pobřeží, v zimě prší, teploty ale málokdy klesají pod nulu, na okolních horách ale sněží a sníh tam zůstává až do června. 

Vzhledem k nadmořské výšce, která středomořské podnebí činí příjemnějším než na pobřeží, také vzhledem k dostatku podzemní vody a úrodné půdě, je Lasithi osídleno již od nepaměti, zcela určitě zde měla jedno ze středisek minojská civilizace, jak ukazují nálezy z jeskyně Dikti. Na rovině Lasithi zemědělci odedávna pěstují hlavně obilí, brambory, ovoce, vlašské ořechy a zeleninu. Chovají dobytek, např. kozy, ovce a osly. Posledně jmenované zvíře ale už zdaleka neslouží jako soumar, mnohde vozí turisty jako atrakce, např. pod jeskyní Dikti. Zemědělský způsob využití Lasithi byl velmi výrazný v době, kdy Krétu ovládali Benátčané, kteří z pobřeží k Lasithi vybudovali kupecké stezky (mnohdy jsou dodnes patrné v terénu) a odváželi odtud do svého hlavního města tuny  plodin. 

K zavlažování půdy a čerpání vody z krasového podzemí v horkém létě místní lidé používali mechanická čerpadla poháněná větrnými mlýny, jejichž počet byl nevídaný - asi 20 000. Obrázek kovových mlýnů s dřevěnými lopatkami, na nichž byly nataženy bílé plátěné plachty - "lapače" větru, byl pro Lasithi typický a krásný. Stejně tak obrázek zděných mlýnů stavěných od 17. století Benátčany. Ale je pryč. Mlýny už místní neprovozují, většinu z nich zbourali a pro čerpání vody si koupili naftová čerpadla. Nejvíce mlýnů (pro pohon mletí obilí nebo lisoven oleje) se zachovalo severně od Lasithi při silnici do Malie.

Spotřeba vody v moderní době prudce vzrostla a její zásoby v krasovém podzemí nestačí. Proto jsou na jihovýchodním okraji Lasithi vybudovány dvě nádrže, v nichž se shromažďuje nadbytek zimní srážkové vody. Další menší nádrže si vybudovali zemědělci u svých políček. 

Místní ale objevili nový způsob obživy. Na rovinách Lasithi po silničkách původně určených pro obsluhu zemědělských pozemků se dobře jezdí na kole a proto zde najdete několik půjčoven. Některé cestovní kanceláře sem vozí cyklisty od pobřeží a mají k tomu přizpůsobenu dopravu kol na vleku. 

Pojem Lasithi je pro východ Kréty tak zásadní, že se tímto slovem označuje jedna ze čtyř administrativních oblastí ostrova - prefektura Lasithi. 

Podle:

Hirner, G., Muböck, J. (2005): Kréta, východ, Freytag a Berndt, Praha, 2. vydání, str. 68


Umístění

GPS souřadnice

35°10'46.725"N, 25°28'6.047"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
800 m.n.m. - 850 m.n.m.
Základní číselné údaje
Obvod Lasithi je asi 28 km, plocha je přibližně 31 kilometrů čtverečních (vlastní měření).

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do některých vesnic (např. do Psychros pod jeskyní Dikti, do Tzermiada) na planině Lasithi jezdí autobusy z Agios Nikolaos i z Héraklionu, ale počet spojů je velmi nízký. Doporučujeme mít k dispozici auto. 

Příjezd osobním autem, parkování

Silnice v oblasti Lasithi jsou poměrně dobře udržované. Příjezd od Malie asi 30 minut jízdy nebo od Neapoli asi 45 minut. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd pro auta. 

Přístup pěšky

Jižním okrajem Lasithi vede stezka E4 trasovaná v západovýchodním směru celým ostrovem. Značení černožlutými tyčemi. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme jízdy napříč planinou nebo po silnicích po jejím okraji. Pokud byste se chtěli vydat do hor, počítejte se značnými převýšeními a nutností zásobit se vodou. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mnoho silniček uprostřed Lasithi je přístupných vozíčkářům. Některé jsou vhodné pro samostatnou jízdu, na některých je vhodné mít doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu