Silnice Embaros - Kaminaki

Vyhlídková, málo používaná spojnice ve vnitrozemí východní Kréty


Na východě Kréty je ve vnitrozemí poměrně hojně navštěvovaná oblast v řečtině zvaná Oropedio Lasithi (=náhorní plošina Lasithi) a zde pak zejména jeskyně Dikti. Málokdo z turistů vyrazí do okolí. Vápencové hory s nadmořskými výškami přes 2000 metrů lákají hlavně milovníky samoty, ticha a romantiky, a to na pěší, mnohdy náročné treky. Ostatní ani moc šancí k poznání okolí Lasithi nemají. Silnic sem moc nevede. 

Pro motoristy tady máme jednu výjimku, silnici Embaros - Kaminaki

Vesnice Embaros leží na jižním úpatí pohoří Dikti (nejvyšší hora 2148 m.n.m.) ve vnitrozemí východní Kréty. Do vesnice se dostanete odbočením z hlavní silnice severně od další vesnice Martha. Velká sídla zde na východní Krétě nejsou. Menších, převážně zemědělsky zaměřených vesnic je spousta. 

Už za Embarosem od nadmořské výšky 430 m silnice začne stoupat do hor. Na úbočí projedete dvě osady Xeniakos a Katofini s velmi úzkou silnicí mezi domky. Mnohde ani nebudete věřit, že vozovka dál pokračuje. Na západ od silnice se zvedá hora Afendiis Christos (2141 m.n.m.). Vysoko do hor vás budou provázet divoké květiny okolo silnice, vegetace roste asi až do nadmořské výšky 1000 m. Nad ní je již jen tráva. Právě asi v 1000 metrech nad mořem se rozloučíte s údolím (v létě bezvodým) a vystoupáte do sedla v nadmořské výšce 1250 metrů. Kousek za ním začne silnice za nápadnou terénní hranou klesat k plošině Lasithi. Tady určitě doporučujeme zastavit a fotit, protože panorama rovné, zemědělsky obhospodařované Lasithi lemované pustými vysokými horami je úchvatné. 

Celá silnice je úzká a vine se v mnoha serpentinách a pro sjezd do vesnice Kaminaki na okraji plošiny Lasithi to platí dvojnásob. V Kaminaki končíme v nadmořské výšce cca 850 m.n.m.

Podotkněme, že plošina Lasithi je z geografického pohledu polje
     


Umístění

GPS souřadnice

35°6'48.755"N, 25°27'6.953"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
430 m.n.m. - 1250 m.n.m.
Základní číselné údaje
Silnice je přibližně 20 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Silnice Embaros - Kaminaki není dostupná autobusem. 

Příjezd osobním autem, parkování

Příjezd od jihu: více možností, např. křižovatka u vesnice Embaros 35°5'57.124"N, 25°22'54.739"E. 

Příjezd od severu: křižovatka ve vesnici Kaminaki 35°9'27.492"N, 25°27'56.970"E.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro bus je popisovaná silnice neprůjezdná (mnoho příliš úzkých míst). 

Přístup pěšky

Přes Kaminaki vede hlavní pěší cesta E4 napříč Krétou. Na treky v okolí silnice Embaros - Kaminaki si (hlavně v létě) vezměte zásoby vody. 

Příjezd na kole, parkování kol

Silnice je dobře průjezdná na kole. Dobře se vybavte zásobami vody. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, můžete bez problémů zastavit na vyhlídkových místech a kochat se. Mimo silnici se příliš daleko nedostanete. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu