Silnice Neapoli - Mesa Lasithi

Dopravní přístup od pobřeží k náhorní planině na východě Kréty, mnoho zatáček a výhledů


Mezi pobřežím severní Kréty a okolními horami panují značné výškové rozdíly. Městečko Neapoli leží poněkud ve vnitrozemí na hlavní silnici mezi Héraklionem a Agios Nikolaos v nadmořské výšce 200 m. A právě odtud odbočuje významná spojovací silnice k náhorní rovině Lasithi. Chcete-jet hezkou subtropickou krajinou po dobré silnici plné zatáček, s množstvím míst, kde lze zastavit a kochat se výhledy, pak výlet od pobřeží na planinu Lasithi právě tudy je dobrá volba. 

Zatímco v Neapoli rostou běžné středomořské plodiny a téměř všude dominuje olivovník, s přibývajícími kilometry stromů produkujících olej ubývá a naopak přibývá ovcí a koz. Některé se pasou v ohradách, jiné volně. Projedete několika vesnicemi, zahlédnete starý větrný mlýn Katakaloú (doporučujeme zastavit a krátce prohlédnout). Zhruba 27 kilometrů od Neapoli přejedete sedlo v nadmořské výšce 1020 metrů a brzy se před vámi rozevře úchvatné panorama náhorní planiny Lasithi. Sjedete několika zatáčkami a po 30 kilometrech jízdy od Neapoli vás v nadmořské výšce 850 metrů čeká první vesnice na náhorní planině - Mesa Lasithi

Nejvýznamnějším místem celé oblasti je jeskyně Dikti nad vesnicí Psychro


Umístění

GPS souřadnice

35°12'30.948"N, 25°33'25.335"E

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
200 m.n.m. (Neapoli), 1020 m.n.m. (sedlo nad Mesa Lasithi), 850 m.n.m. (Mesa Lasithi),
Základní číselné údaje
Silnice je asi 30 km dlouhá.

Přístup

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Po silnici Neapoli - Mesa Lasithi sice jezdí linkové autobusy, jejich frekvence je ale nízká. Doporučujeme mít k dispozici auto. 

Příjezd osobním autem, parkování

Podél silnice lze na několika místech zastavit a kochat se výhledy, např. ve vrcholu stoupání nebo nad Mesou Lasithi. Pozor na bezpečnost, silnice má proměnlivou šířku, někde ji Kréťané nestačili dostatečně opravit, ale celkově ji hodnotíme jako kvalitní. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz pokyny pro jízdu autem. 

Přístup pěšky

Na silnici je docela někdy hustý provoz, chůzi pěšky po ní nedoporučujeme.

Příjezd na kole, parkování kol

Jízdu na kole ve směru nahoru do Mesa Lasithi můžeme doporučit milovníkům mírně dobrodružných zážitků. A jízdu dolů? Také....

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete autem, na několika místech můžete vystoupit a rozhlédnout se. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu