Stébelnatá rula

Krásné výchozy přeměněné horniny v Doubravčanech u Kutné Hory


Pod názvem kutnohorské krystalinikum si představme poměrně rozsáhlé území na východě středních Čech, jehož horniny jsou geologicky velmi staré. Prošly přitom fází přeměny (metamorfózy), kdy se horotvornými pohyby dostaly do velkých hloubek. Zde se vlivem velkých tlaků a teplot zcela změnily jejich vlastnosti, mj. vzhled. Hloubka nebyla ale natolik velká, aby se úplně roztavily. Rovněž tak se nezměnilo mineralogické složení hornin. Metamorfóza si přitom nevybírala, jaký původ měly základní horniny, než byly zavlečeny do hlubin. Metamorfóze podlehly tedy jak horniny původně usazené nebo původně vyvřelé (nebo dokonce již předtím metamorfované). 

Ve vesnici Doubravčany západně od Kutné Hory mají krásnou ukázku rul kutnohorského krystalinika. Původně vyvřelé horniny prošly přeměnou tak, že světlé minerály i tmavé minerály svá zrna "roztáhly". Připomínají stébla nebo zkamenělé dřevo. Délka "stébel" je až několik metrů, průměr do 3 mm. Chráněné území má nepatrnou rozlohu a nachází se při hlavní silnici nad zástavbou, ale pěkné ukázky hornin najdete také v lomečku na pravém břehu potoka severně od hlavní silnice. Rula v Doubravčanech je křehká, údajně se používala jako šperkařský kámen. 

Podle:

https://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php?SHOW_ONE=1&ID=657, 5. 3. 2020

https://cs.wikipedia.org/wiki/Stébelnatá_rula, 5. 3. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°57'41.298"N, 15°0'24.294"E

Adresa

Doubravčany
Zásmuky 281 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Doubravčany
Nadmořská výška
290 m.n.m. - 297 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chráněné území má rozlohu 259 metrů čtverečných. Bylo vyhlášeno r. 1977.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Stébelnatá rula

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice s aktivním provozem se jmenuje Bečváry (trať Kolín - Ledečko). Na trati Bečváry - Zásmuky - Bošice se koná jen příležitostný provoz. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Doubravčan se dostanete autobusem 381 na lince Praha-Háje, metro - Kutná Hora. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Doubravčanech např. u silnice I/2 ve směru na Kutnou Horu vpravo na okraji vozovky. V opačném směru parkování možné není a v ulici, která odbočuje od mostku k severu, není moc místa. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze v Doubravčanech např. u silnice I/2 ve směru na Kutnou Horu vpravo na okraji vozovky. V opačném směru parkování možné není a v ulici, která odbočuje od mostku k severu, není moc místa. 

Přístup pěšky

Přes Doubravčany vede modře značená trasa Hatě, žel. zast. - Kouřim, 18,5 km, většinou údolím Vavřineckého potoka. 

Příjezd na kole, parkování kol

Doubravčany leží v krajině, kam se sice na kole dostanete snadno, ale jediný rozumný příjezd vede od severu od Toušic. Silnici Praha - Kutná Hora, která vede přes Doubravčany, pro výlet na kole nedoporučujeme kvůli velmi vysoké hustotě provozu motorových vozidel. 

Poznámky pro vozíčkáře

Když v Doubravčanech vystoupíte z auta, pak si malý lom ve vedlejší ulici pohodlně můžete prohlédnout. Jen dejte pozor při přejíždění hlavní silnice. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu